Кримінал

СБУ оголосила підозру полковнику РФ, який міг віддати наказ про удар по музею Сковороди на Харківщині

сбу
Зруйнований російським обстрілом музей Григорія Сковороди на Харківщині / Фото: Харківська ОВА

Російський полковник отримав підозру, за даними слідства він відповідальний за знищення музею Григорія Сковороди на Харківщині 7 травня 2022 року.

Про це повідомили у Службі безпеки Україні.

Йдеться про полковника Івана Панченка, командира 159-го винищувального авіаційного полку Західного військового округу ЗС Росії, який бере участь у повномасштабній війні проти України з 24 лютого 2022 року.

“За даними слідства, на початку травня 2022 року Панченко віддав наказ на здійснення авіаудару по Національному музею Григорія Сковороди на Харківщині. Тоді росіяни задіяли багатоцільовий винищувач Су-35С, який випустив по меморіальному комплексу турбореактивну протикорабельну ракету типу Х-35”, — йдеться у повідомленні.

Російський полковник продовжує командувати авіаударами по різних регіонах України, зазначили у Службі.


Національний музей Григорія Сковороди у Богодухівському районі знищений прямим влучанням російської ракети у ніч проти 7 травня 2022 року. Внаслідок обстрілу поранення отримав 35-річний син директора музею, який залишився охороняти приміщення.

Це був маєток XVIII століття, у якому останні роки свого життя працював та біля якого вперше був похований Сковорода. Музей планували відреставрувати: відремонтувати адміністративний будинок та облаштувати парк.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling