Суспільство

Румунський уряд досяг домовленості з фермерами, які тиждень протестували на кордоні з Україною

румунія

Міністерство сільського господарства Румунії та представники великих сільськогосподарських організацій досягли угоди, що задовольняє кілька вимог фермерів, які шість днів протестували та блокували кордон з Україною.

Про це повідомляє Euractiv.

Міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу повідомив, що угода охоплює 13 вимог фермерів. При цьому, щоб знайти компроміс щодо невирішених вимог, обговорення триватимуть і далі.

Зокрема, уряд зобов’язався повністю субсидіювати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно запровадити положення про субсидовані відсоткові позики.

Як розповів один з представників фермерів на переговорах Маріус Міку, угода, підписана після трьох годин переговорів, не означає негайного припинення протестів. Майбутні переговори з перевізниками, які проходитимуть до четверга, 18 січня, можуть вплинути на їхню тривалість.

За словами Міку, важливо, щоб уряд надав дозвіл на відступ від обов’язкових правил сівозміни та 4% перелогових, тобто неорних, земель у кожному господарстві до 31 січня.

Також румунський уряд задовольнив вимоги щодо компенсації збитків, спричинених імпортом з України. Заходи включають чітке маркування зернових та інших товарів і електронний моніторинг пломб за допомогою GPS у порту Констанца.

Як відзначає Euractiv, Барбу заперечив, що Румунія прагне запровадити мита на імпорт зерна з України.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling