Лонгріди

ЗМІ: Росія і Китай торгують чистою міддю під виглядом брухту, щоб уникнути податків і санкцій

15 Квітня 2024 09:38
санкції, росія, китай
Вантажівки з міддю та іншими товарами чекають на в'їзд до Шанхайської зони вільної торгівлі, Шанхай, 24 вересня 2014 року / Фото Reuters

Російська мідна компанія (РМК) і китайські фірми уникали сплати податків і обходили вплив західних санкцій, торгуючи чистою мідною катанкою, замаскованою під металобрухт, повідомили Reuters три джерела, знайомі з цим питанням.

Мідна катанка була подрібнена у віддаленому Синьцзян-Уйгурському регіоні посередником, щоб її було важко відрізнити від брухту, що дозволило як експортерам, так і імпортерам отримати прибуток від різниці в тарифах, що застосовуються до брухту і чистого металу, сказали джерела.

Російське експортне мито на мідну катанку в грудні становило 7%, що нижче, ніж 10% на брухт. Імпорт мідної катанки до Китаю оподатковується за ставкою 4%, а імпорт російського брухту не обкладається митом.

Продажі цього металу, замаскованого під брухт, що почалися в грудні, знайшли своє відображення в розбіжності між китайськими та російськими даними.

За даними китайської митниці, з грудня Китай закупив значно більше мідного брухту з Росії, тоді як російські дані, отримані Reuters від постачальника комерційних даних, свідчать про те, що кількість брухту, експортованого до найбільшого торгового партнера країни, була незначною.

У відповідь на запит Reuters щодо цієї розбіжності російська митниця повідомила: “Федеральна митна служба тимчасово не надає дані про зовнішню торгівлю”. Вона припинила публікувати дані про торгівлю у квітні 2022 року, невдовзі після вторгнення Росії в Україну. Відтоді ринок покладається на комерційних постачальників.

На питання про торгівлю мідною катанки з китайськими фірмами, РМК, яка підпадає під західні санкції, відповіла, що постачає продукцію тільки російським компаніям. Від подальших коментарів компанія відмовилася.

Китайська митниця в Сіньцзяні, що межує з Росією, не відповіла на запит Reuters.

Китай став основним напрямком для російських компаній, які прагнуть експортувати свої товари, після того, як Сполучені Штати наклали санкції на Росію за її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Подрібнення щойно виготовленої мідної катанки є ефективним способом маскування нового матеріалу, який виглядає зовсім не так, як металобрухт.

Нові довгі тонкі прутки з міді високої чистоти, які переважно використовуються для виготовлення силових кабелів, зазвичай згорнуті в бухти для зручності транспортування.

Мідний брухт, навпаки, – це суміш дротів, кабелів і труб, які вже були у вжитку. Для транспортування їх подрібнюють на шматки розміром із зернину або згортають у рулони і пресують, як пачки локшини.

За словами джерел, подрібнення залишилося непоміченим, оскільки Китай обмежив доступ до регіону Сіньцзян у відповідь на міжнародне засудження репресій проти уйгурів.

Окрім фінансового стимулу уникнення податків, подрібнений метал важче ідентифікувати і відстежити, що полегшує його продаж китайським виробникам.

Теоретично не існує юридичних перешкод, які б завадили Китаю купувати метал у російських фірм, що перебувають під західними санкціями, але виробники все одно можуть остерігатися втратити експортний бізнес через покупців, які намагаються уникнути надання будь-яких коштів Росії.

Санкції також можуть означати труднощі з обробкою платежів і запозиченням грошей. Джерела повідомили, що деякі китайські компанії створили нові підрозділи для роботи з бізнесом, пов’язаним з Росією.

У грудні минулого року, за даними постачальника комерційних даних, китайські компанії здійснили загалом п’ять закупівель продукції, маркованої як “мідна катанка”, на заводі РМК в Уральському регіоні. Закупівлі, здійснені компанією з Об’єднаних Арабських Еміратів під назвою Modern Commodity Trading DMCC, принесли дохід у розмірі близько 65 мільйонів доларів США.

Росія ніколи не була великим продавцем мідного брухту до Китаю. Однак з грудня минулого року імпорт мідного брухту з Росії до Китаю значно зріс, свідчать митні дані.

Більша частина цього імпорту, 97% або 6 434 метричні тонни, надійшла через кордон Алашанькоу в Сіньцзяні в грудні.

Російські дані свідчать про розбіжності, вказуючи на те, що в тому ж місяці країна продала в Китай лише 73 тонни мідного брухту.

У 2021 і 2022 роках в середньому 95,3 тонни і 125 тонн російського мідного брухту продавалися в Китай щомісяця.

За останні кілька місяців обсяги різко зросли, і до лютого 2024 року щомісячний імпорт досяг 11 599 тонн.

Митні дані про китайський імпорт мідної катанки не є загальнодоступними.

“Цей брухт з Росії де-факто є мідною катанкою, але не декларується як катанка. Я не можу розкрити більше деталей”, – заявило джерело в китайському виробництві, яке побажало залишитися невідомим. Джерело додало, що матеріал може бути безпосередньо спожитий виробниками міді в провінціях Цзянсу і Чжецзян.

У той час як російські дані свідчать про мінімальний експорт брухту, в грудні відбулося раптове збільшення експорту катанки.

Згідно з даними, “Кыштымский мідно-електролітний завод”, завод, що належить РМК, поставив до Китаю через Алашанькоу в Сіньцзяні 8 041 тонну мідної катанки в грудні порівняно з 1 618 тоннами в листопаді.

“На сьогоднішній день Киштимський мідно-електролітний завод продає свою продукцію лише вітчизняним компаніям”, – заявили на заводі у відповідь на запитання Reuters про продажі до Китаю.

“Ми не відстежували подальшу долю продукції, тому мені нічого додати до того, що вже було сказано”.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling