Економіка

Зеленський назвав шість проблем, які потрібно вирішити, щоб пережити зиму

13 Грудня 2022 16:07
енергетика

Президент України Володимир Зеленський виступив із відеозверненням до європейських лідерів, які зібралися у Парижі на міжнародній конференції “Солідарні з українським народом”. На конференції обговорюються питання відновлення української інфраструктури після масованих ракетних ударів, які Росія завдає із середини жовтня.

Зеленський звернувся до учасників конференції з проханням допомогти Києву у вирішенні першочергових шести завдань:

  1. Україні необхідні “трансформатори, обладнання для відновлення високовольтних мереж, газотурбінні та газопоршневі енергоблоки”.
  2. До кінця поточного опалювального сезону в Україні (а можливо, і довше) енергосистема країни потребуватиме “аварійної підтримки” з боку європейських країн.
  3. На об’єкти критичної енергетичної інфраструктури Зеленський попросив направити спеціальні місії представників Євросоюзу – за аналогією до делегації МАГАТЕ, яка відвідала Запорізьку АЕС.
  4. Щоб пережити зиму, Україні необхідно докупити близько 2 млрд куб. м газу, для чого Києву також потрібна допомога західних сусідів.
  5. Ще один найважливіший пункт постачання в умовах постійних перебоїв зі світлом – низьковитратні LED-лампи.
  6. Необхідно заснувати “Паризький механізм” багатосторонніх зустрічей на кшталт сьогоднішньої конференції, який “дозволить давати своєчасні та ефективні відповіді на кожен виклик російського енерготерору”.

За словами Зеленського, вирішення цих шести завдань “не лише дозволить Україні вистояти взимку, а й максимально наочно доведе будь-які антидемократичні та антиєвропейські сили (і в першу чергу – Росію), що Європа навчилася не допускати катастрофи і захищати своїх людей”.

Росія почала завдавати масованих ударів по українській інфраструктурі за два дні після вибуху на Кримському мосту, в якому звинуватила Україну. Наприкінці жовтня президент Росії Володимир Путін повідомив, що ракетні удари по Україні – це відповідь на атаки українських безпілотників на військові кораблі у Севастополі. “Почасти так і є. Але це не все, що ми могли б зробити”, – сказав президент Росії.

Україна не визнавала своєї причетності до вибуху мосту та атак на військові кораблі.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling