Політика

Євродепутати пропонують передати вилучену в Лівії зброю Україні — Politico

зброя

Члени Європейського парламенту будуть тиснути на країни ЄС, щоб вони відправили вилучену в Лівії зброю та військову техніку Україні, йдеться в дослідженні, опублікованому нідерландською телевізійною програмою RTL Nieuws, повідомляє Politico.

Зазначається, що депутати Європарламенту прагнуть знайти практичне застосування для 146 одиниць бронетехніки, які були конфісковані під час двох операцій військово-морської місії ЄС IRINI, що проводились торік у межах зусиль із дотримання ембарго ООН на постачання зброї Лівії.

Повідомляється, що очільником ініціативи став нідерландський ліберальний законодавець Барт Гротуйс. Він попросив членів Європарламенту підписати відповідний лист до кінця робочого дня в четвер, 26 жовтня.

У п’ятницю, 27 жовтня, лист надішлють державам-членам із Комітету з питань політики та безпеки Ради ЄС і Комітету Європейського фонду миру, який відповідає за позабюджетне фінансування для України. Копію також надішлють командиру військово-морської місії IRINI.

«Ми закликаємо вас передати Україні захоплені транспортні засоби операції IRINI та аналогічне військове обладнання або боєприпаси з цієї чи інших операцій ЄС», — йдеться в листі.

Politico зазначає, що підписантами листа є, зокрема, голова підкомітету парламенту з питань оборони Наталі Луазо від Франції і депутат Європарламенту від Бельгії Гі Верхофстадт.

Гротуйс послався на плани США відправити в Україну боєприпаси, вилучені з Ірану, і вбачає можливість для Європи зробити те саме.

«Оскільки це роблять США, то чому ми не можемо? Усе залежить від політичної волі», — сказав він.

Гротуйс додав, що Лівія активно лобіює в ООН повернення цієї військової техніки назад до Лівії, що, на його думку, є «найгіршим можливим рішенням».

Зазначається, що глави держав і урядів ЄС обговорять подальшу військову допомогу Україні під час саміту Ради в Брюсселі вже наприкінці цього тижня.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling