Політика

США планують відправити “Петріоти” Україні протягом півроку

зброя, кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив в інтерв’ю агентству Ассошіейтед прес, що США підготували план, за яким американські установки протиповітряної оборони “Петріот” мають бути відправлені Києву менше ніж за півроку.

Агентство зазначає, що зазвичай підготовка фахівців для управління “Петріотами” займає близько року. Раніше експерти говорили, що для навчання українських військових роботі із цією системою знадобиться кілька місяців.

Про відправку Україні “Петріот” – одного з найсучасніших і найпотужніших комплексів ППО у світі – було офіційно оголошено під час нещодавнього візиту до США президента Володимира Зеленського.

В інтерв’ю AP Кулеба також повідомив, що український уряд сподівається організувати міжнародний саміт, присвячений встановленню миру в Україні, вже до кінця лютого наступного року, тобто приблизно колись виповниться рік з дня початку повномасштабного російського вторгнення.

За словами Кулеби, у Києві сподіваються, що активну роль у переговорах може брати генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. “ООН може бути найкращим місцем для проведення цього саміту, тому що не йдеться про те, щоб догодити одній певній країні, – сказав Кулеба. – Мова про те, щоб залучити до цього всіх”.

Втім, у відповідь на запитання, чи має він намір запрошувати до участі в переговорах Росію, Кулеба сказав, що спочатку цю країну потрібно притягнути до відповідальності за військові злочини у міжнародному суді.

У минулому Москва неодноразово заявляла, що готова розпочати мирні переговори, проте Кулеба сказав, що ці слова не поєднуються із реальною політикою Росії. “Вони постійно кажуть, що готові до переговорів, але це неправда, тому що всі їхні дії на полі бою доводять протилежне”, – цитує Кулебу Ассошіейтед прес.

Кулеба додав, що Київ зробить усе можливе для закінчення війни у 2023 році. “Будь-яка війна закінчується дипломатичним способом. Будь-яка війна закінчується в результаті дій, вжитих на полі бою та за столом переговорів”, – заявив глава МЗС України.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling