Політика

Росія намагається дискредитувати Гарріс та її кампанію, поширючи фейкові відео

Камала Гарріс, рф
Камала Гарріс / Фото з відкритих джерел

Росія та Іран провели операції кібервпливу напередодні президентських виборів 2024 року.

Про це йдеться у звіті Центру аналізу загроз Microsoft (MTAC).

Зокрема йшлося про іранські кібероперації впливу, які намагалися підірвати кампанію республіканців за допомогою цілеспрямованих операцій зі злому та витоку інформації, прихованих персонажів у соціальних мережах та шахрайських сайтів новин США.

У новому звіті зазначається, що за останні кілька місяців Майкрософт спостерігала помітні зміни в тактиці впливу Росії на політичну ситуацію в США.

“Ви спостерігали, як Росія повертається до кампанії Гарріс-Волза, коли поширюються сфабриковані відеозаписи, призначені для сіяння розбрату та поширення дезінформації про нового кандидата від Демократичної партії”, — йдеться у звіті.

У звіті згадуються два угруповання “тролів” – Storm-1516 і нове Storm-1679.

У Microsoft зазначили, що угруповання Storm-1516 створило і поширило два фейкові відео про Гарріс, кожне з яких зібрало мільйони переглядів. У першому ролику, як випливає з підпису до нього йдеться про те, як прихильники Гарріс нібито нападають на учасника мітингу на підтримку її суперника Дональда Трампа.

На другому відео, кажуть у компанії, акторка видавала себе за Гарріс під час фіктивного інциденту з ДТП та втечею з місця аварії. Це відео тролі опублікували на сайті, що маскується під місцеве ЗМІ у Сан-Франциско, створеному лише за кілька днів до публікації фейкових роликів.

Нова група Storm-1679 переключила свою увагу з виробництва контенту про Олімпійські ігри в Парижі 2024 року на публікацію неправдивих відео, що дискредитують Гарріс. В одному з них показано рекламний щит у Нью-Йорку з неправдивими заявами віцепрезидентки США. Ролик за чотири години набрав понад 100 тисяч переглядів у соцмережі X.

У Microsoft наголосили, що з наближенням виборів прокремлівські “фабрики тролів” продовжать поширювати інсценовані відео та пропаганду, створені зокрема з використанням штучного інтелекту. Також у звіті Microsoft згадується аналогічна діяльність схожих груп в Ірані й Китаї.

У звіті зазначається, що Росія та Іран не єдині держави, які використовують ІПСО, щоб вплинути на вибори у США. Фахівці MTAC виявили пов’язану з Китаєм групу Storm-1852, яка поширює короткий відеоконтент, який критикує адміністрацію Байдена та кампанію Гарріс. Водночас у Microsoft зазначають, що хоча більшість “тролів” Storm-1852 маскуються під консервативних виборців США, які голосують за Трампа, кілька облікових записів також створюють антитрампівський контент.

“У сукупності ці три держави – Іран, Китай і Росія – демонструють складність іноземного втручання, з яким стикаються США, і потребу, щоб громадськість залишалася пильною щодо цих загроз”, – наголосили аналітики Microsoft.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling