Політика

NYT: У Британії катастрофа, про яку ніхто не хоче говорити

британія

У Великій Британії посилюється розуміння, що Brexit був грубою помилкою, пише колумніст Мішель Голдберг у The New York Times.

Він призвів до інфляції, нестачі робочої сили, закриття підприємств, ланцюжках поставок та труднощів при поїздках. ВВП країни скоротився на 4%, збитки економіці можна порівняти з пандемією.

Згідно з недавнім опитуванням, 57% британців вважають, що країна помилилася. Навіть “містер Brexit” Найджел Фарадж заявив: “Brexit провалився”.

Наразі в країні є політичне табу на обговорення підсумків виходу з ЄС. На це впливає структура Лейбористської партії. Більшість її прихильників підтримували Brexit, але зараз не хочуть це обговорювати.

Втома людей теж не сприяє розмовам. Багато хто зараз просто хоче рухатися далі.

Є й третій чинник. Це почуття, що треба разом дотримуватись своїх рішень. Проте без визнання шкоди від Brexit країна не зможе рухатися вперед. Вона ще може налагодити тісні зв’язки з ЄС, Норвегією, Швейцарією, Ісландією та Ліхтенштейном. Не виключено, що країна повернеться до єдиного ринку у найближчі п’ять років.

Приклад Великобританії став повчальним інших країн.

Але є й важливіший урок: праві націоналістичні проекти починаються з гучного, яскравого чванства, але закінчуються вони дуже плачевно.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling