Економіка

ВВП України зріс на 4,1%

ввп
Ілюстративне фото / UNN

ВВП України зріс на 1,1% (±1%) за червень 2024 року у порівнянні з червнем минулого року. Загалом, за перше ВВП зросло на рівні 4,1% (±1%) порівняно з таким же періодом 2023 року.

Такі дані оприлюднили у Міністерстві економіки.

Зазначається, що основним чинником сповільнення темпів зростання економіки стали відключення електроенергії через її дефіцит. Однак, попри негативні чинники, економічне відновлення триває.

“Протягом червня економіка функціонувала в складних умовах відключень електроенергії, що послаблювало економічну активність як підприємств, так і споживачів. Проте, завдяки високому рівню адаптивності до складних умов і досвіду реагування на такі виклики, українська економіка продовжила зростання”, – наголосила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Серед факторів, які сприяли зростанню, вона назвала високі темпи експорту продукції гірничо-металургійного комплексу та ранній початок збирання врожаю озимих культур.

Свириденко додала, що до позитивних чинників можна віднести і стабільну роботу українського морського коридору та можливості окремих підприємств забезпечувати собі стабільний доступ до електроенергії завдяки прямому імпорту.

За її словами, динаміка зростання економіки у першому півріччі 2024 року на рівні 4,1% наразі відповідає оновленому урядовому прогнозу, згідно з яким зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.

Водночас аналіз показує, що дефіцит кваліфікованих кадрів негативно впливає на очікування бізнесу.

Загалом, зазначила Свириденко, у червні збереглась позитивна динаміка у внутрішній торгівлі. Зростала і будівельна сфера, де основними драйверами розвитку стали бюджетне фінансування відновлення пошкодженої критичної інфраструктури, капітальна відбудова, а також ремонт дорожнього покриття на аварійних ділянках.

У Мінекономіки наголосили, що відбувалося істотне зростання у сільському господарстві завдяки більш ранньому початку збору врожаю. У тваринництві позитивна динаміка зберігається через стабільний попит на внутрішньому ринку та державну підтримку виробників.

Ключовими нерозв’язаними проблемами залишаються високі безпекові ризики, а також наслідки руйнування енергетичної інфраструктури. Також залишаються логістичні проблеми та складна ситуація на ринку праці.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling