Економіка

В українській частині Карпат вирубали майже 10% усього лісового покрову, – ЗМІ

ліс
Втрати карпатських лісів, 2000-2023 рр

За останні 20 років в українській частині Карпат вирубали 161 тис. га лісу – це майже 10% усього лісового покрову. Це площа Києва, Харкова, Одеси, Львова, Івано-Франківська і Тернополя разом взятих.

Такі дані NGL.media отримали, проаналізувавши супутникові зображення від міжнародної організації Global Land Analysis and Discovery (GLAD).

80% цих втрат припадають на лісництва Держлісагентства. Решта втрат припадають на комунальні ліси, землі запасу і ліси, підпорядковані безпосередньо міністерствам – Міноборони, Міносвіти чи Мінагрополітики.

”Пригадую, як наприкінці 90-х у Європі з’явилася мода на дубові меблі. Один із найпопулярніших та найкоштовніших продуктів на ринку деревини був шпон дуба – це тонкий лист деревини товщиною 0,35-4,0 мм, якою покривали меблі. Тоді, наприклад, «Стрийський лісгосп” вирубав цілий пояс дубових лісів, який був розміщений на горбогір’ях Прикарпаття та у заплавах Дністра. У нас залишилися мізерні фрагменти дубів, здебільшого ті, які розташовані на території природно-заповідного фонду”, – пояснив директор ГО ”Дунайсько-Карпатська Програма” Богдан Проць.

За словами Проця, європейські дослідження свідчать, що в Україні до 50-70% рубок є нелегальним. При цьому дані Держлісагентства свідчать, що ця частка не перевищує 0,3-0,6% від загального обсягу добутої деревини. Така разюча різниця в оцінках пов’язаним з тим, що найбільш масштабні нелегальні рубки мають вигляд законних, тобто насправді документи у лісників є, але як вони отримані – інше питання.

”Ми говоримо про такі типи рубок, як санітарні, переформування чи прохідні. Це коли науковці і закони України передбачають певні типи рубок для догляду за лісом, тобто мають благородну мету, але насправді цього дотримуються лише на папері. На практиці з лісу забирають найкращу деревину, щоб отримати найбільше вигоди”, – пояснив засновник ГО ”Лісові ініціативи і суспільство”, координатор проєкту ”Боротьба із незаконними рубками в Україні” Дмитро Карабчук.

Одним з нещодавніх прикладів незаконної вирубки журналісти назвали те, як у вересні закарпатська Держекоінспекція отримала повідомлення про масову вирубку лісу біля дороги на Буковель. Виявилось, що принаймні 1500 дерев там вирубали без жодних документів. За оцінкою інспекторів, браконьєри завдали школи на 32 млн грн. Йдеться не лише про вартість знищеного лісу – частину колод коні тягнули гірськими потічками, руйнуючи русла і навколишню екосистему.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling