Суспільство

Удар по Охматдиту: у ракеті, яка влучила в лікарню, знайшли західні компоненти

лікарня, ракетний удар
Ракета Х-101 / AP

Ворожа ракета Х-101, яка влучила у дитячу лікарню «Охматдит» 8 липня, містила західні компоненти.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на експертів та українських посадовців.

Зазначається, що Х-101, яку зняли на камеру за секунду до того, як вона влучила в дитячу лікарню у понеділок, є однією з найсучасніших крилатих ракет Росії і має вирішальне значення для посилення її кампанії повітряних ударів по Україні.

За рік до повномасштабного вторгнення Росія виготовила лише 56 ракет Х-101. Після того, як Кремль змусив заводи працювати цілодобово, виробництво було збільшено до 420 ракет Х-101 минулого року – це майже восьмиразове зростання. Водночас Росія все ще залежить від запчастин із західних країн, зокрема США.

«Західні технології дозволяють їм (росіянам – ред.) будувати ці більш «розумні» ракети, які дозволяють їхнім терористичним атакам проходити повз нашу слабку протиповітряну оборону», – сказала провідний науковий співробітник з питань санкцій в Інституті KSE в Києві Олена Білоусова.

Під час виробництва Росія не може безпосередньо закуповувати західні компоненти для зброї, однак може використовувати іноземні мікропроцесори та інші передові технології, які не призначені для військового використання.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling