Політика

У США триває підрахунок голосів на проміжних виборах

сша

На проміжних виборах у США йде підрахунок голосів, але результати поки що не дають можливості передбачити, яка з двох партій контролюватиме Сенат та Палату представників.

Наразі виборчі дільниці закрилися на більшій частині території країни.

Попередньо республіканці займають 219 місць у Палаті представників, демократи – 216 (для більшості у Палаті потрібно 218 місць, загальна кількість місць – 435).

На виборах до Сенату результат поки що рівний. І республіканці, і демократи отримали по 46 місць на момент завершення голосування (загалом у Сенаті 100 місць).

Під час підрахунку голосів буде визначено, чи отримають республіканці контроль над Конгресом, що дасть їм право блокувати більшу частину стратегії адміністрації Джо Байдена у наступні два роки.

Мотивовані побоюваннями щодо високої інфляції та злочинності, виборці можуть позбавити демократів більшості у законодавчій гілки влади, незважаючи на попередження демократів про загрозу правам жінок на аборт та підрив демократичних норм.

Згідно з опитуванням, проведеним у вівторок агентством Edison Research на дільницях для голосування, інфляція та аборти виявилися головними проблемами, що хвилюють виборців, причому троє з десяти назвали одну чи іншу з них своєю головною турботою.

На голосування було винесено 35 місць у Сенаті та всі 435 мандатів у Палаті представників. Республіканцям необхідно завоювати п’ять додаткових місць, необхідних для контролю над Палатою представників, тоді як більшість у Сенаті залежатиме від результатів голосування у чотирьох штатах – Пенсільванії, Неваді, Джорджії та Аризоні.

Офіційні представники влади заявили, що вони поки не побачили «конкретної чи реальної загрози» виборчій інфраструктурі. Влада на місцях повідомила про окремі проблеми по всій країні: у Луїзіані була зареєстрована загроза вибуху на виборчій дільниці, в окрузі Люцерн у Пенсільванії була відзначена нестача паперу для машин для голосування, а в окрузі Шампейн в Іллінойсі перестав працювати вебсайт виборчої комісії.

В окрузі Марікопа, штат Арізона – ключовому полі битви між республіканцями та демократами – офіційні особи заявили, що займаються ремонтом несправних машин для підрахунку голосів. Вони пообіцяли, що кожен голос буде враховано.

Інцидент призвів до заяв республіканців про те, що поломка машин була здійснена навмисно.

«Народ цього не потерпить!» – написав у власній соцмережі Truth Social колишній президент Дональд Трамп, не надавши доказів шахрайства під час голосування у Марікопі.

Експерти повідомляють про нові теорії змови, що поширюються Твіттером через кілька днів після того, як компанія звільнила половину своїх співробітників, а новий власник соцмережі Ілон Маск підтримав республіканців.

Байден попередив, що сотні кандидатів-республіканців підтримали помилкові твердження Трампа про те, що його програш Байдену у 2020 році був спричинений масовими фальсифікаціями.

«Вони заперечують, що останні вибори були законними, – сказав Байден, беручи участь у програмі радіостанції, чиєю цільовою аудиторією є афроамериканці. – Вони не впевнені, що ухвалять результати [виборів], якщо не виграють».

Однак багато виборців сказали, що їх головним мотиватором стало невдоволення інфляцією, яка досягла рівня 8,2%, що є найвищим показником за останні 40 років.

«Економіка у жахливому стані. Я звинувачую цього нинішню адміністрацію», – сказала в інтерв’ю Reuters Бетані Хадельман, яка повідомила про голосування за кандидатів-республіканців в Альфаретті, штат Джорджія.

Побоювання щодо зростання злочинності також були фактором навіть у традиційно продемократичних районах, таких як Нью-Йорк, де чинний губернатор-демократ Кеті Хоукул зіткнулася із серйозним викликом з боку республіканця Лі Зелдіна.

«У нас є злочинці-рецидивісти. Вони потрапляють до в’язниці і виходять звідти за кілька годин або наступного дня», — сказав 35-річний Джон Дельсанто, помічник юриста, який проголосував за Зелдіна.

Результати в гонках з невеликим розривом можуть залишатися невідомими протягом кількох днів або й тижнів.

За даними U.S. Election Project, понад 46 мільйонів американців проголосували напередодні виборів поштою або особисто, і влада кількох штатів вже попереджає, що для підрахунку всіх цих бюлетенів потрібен час. Про те, яка партія контролюватиме Сенат, може не бути відомо до потенційного другого туру виборів у Джорджії, який пройде 6 грудня у разі, якщо жоден із кандидатів не заручиться 50% голосів виборців.

Палата представників, яку контролюють республіканці, зможе блокувати законопроекти, пріоритетні для демократів, такі як закріплення права на аборт і боротьба зі зміною клімату. Республіканці також можуть ініціювати дискусію щодо стелі державного боргу, що може потрясти фінансові ринки, а також розпочати розслідування щодо адміністрації та родини Байдена.

Республіканці матимуть право заблокувати допомогу Україні, якщо вони повернуть собі контроль над Конгресом, але аналітики кажуть, що вони, швидше за все, лише уповільнять чи скоротять потік оборонної та економічної допомоги.

Республіканський Сенат зможе відкидати кандидатури, запропоновані Байденом як судді, в тому числі місця у Верховному суді, що посилить увагу до вищої судової інстанції країни, яка стає дедалі консервативнішою.

Червневе рішення Верховного суду скасувати загальнонаціональне право на аборт надихнуло виборців-демократів по всій країні, тимчасово зміцнивши сподівання партії, що вони зможуть кинути виклик суперникам.

Проте зростання цін викликало невдоволення виборців, незважаючи на один з найсильніших ринків праці в історії.

Опитування Reuters/Ipsos, проведене цього тижня, показало, що лише 39% американців схвалюють те, як Байден виконує свою роботу. Деякі кандидати від Демократичної партії навмисно дистанціювалися від Білого дому, оскільки популярність президента значно знизилася.

Рейтинг Дональда Трампа також низький: всього 41% респондентів, які взяли участь в окремому опитуванні Reuters/Ipsos, заявили, що ставляться до нього прихильно.

Трамп, який проголосував сьогодні у Флориді, не раз натякав на треті президентські перегони. У понеділок він сказав, що зробить “велике оголошення” 15 листопада.

У штатах, що коливаються, таких як Невада, Арізона і Мічиган, республіканські кандидати активно поширюють дезінформацію про фальсифікації на виборах у 2020 році, викликаючи побоювання у демократів щодо того, що в разі перемоги республіканці можуть перешкодити президентським перегонам 2024 року.

Ці побоювання збентежили навіть деяких виборців, які схиляються до республіканців, як-от 36-річний Генрі Боуден, юрист з Атланти, який сказав, що проголосував за змішаний склад кандидатів від республіканців та демократів.

«Я дійсно намагався не голосувати ні за кого з республіканців, які надто залежать від Трампа і говорять будь-яку нісенітницю із запереченням виборів. Я дуже втомився від цього», – сказав він.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling