Політика

The Times: Невидимий щит Путіна луснув

путін

Пригожин остаточно змирився з вигнанням до Білорусі, закривши свою базу в Молькіно, пише Марк Галеотті у статті для The Times.

На недавньому відео він виглядає впевнено. За словами польового командира, близько 15 тис. бійців пішли у відпустку. Мається на увазі, що всі або більшість із них потім вирушать до Білорусі.

Це не те, чого хотів Путін. Він сподівався, що йому вдасться зберегти “Вагнер” для боротьби з Україною. На зустрічі у Кремлі він запропонував офіцерам залишитись на місцях, але служити під іншим командуванням. Багато хто був готовий з цим погодитись, але Пригожин наклав вето. Ця зустріч не могла залишитись непоміченою серед силової еліти. Націоналістичні паблики у соцмережах були обурені.

У п’ятницю заарештували Ігоря Гіркіна-Стрілкова. Він запам’ятався критикою начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова та міністра оборони Сергія Шойгу. І якщо нападки на військових ще вписувались у рамки чесної гри, то критика ситуації, пов’язаної з «Вагнером», явно вийшла за межі дозволеного.

Шойгу та Герасимов залишаються на своїх місцях, незважаючи на явну недовіру до них як рядового, так і офіцерського складу. Оскільки Пригожин вимагав їх звільнення, президент Росії, можливо, вважає, що має їх зберегти. Інакше це буде виглядати як поступка. Нинішня кампанія проти критиків може бути спробою зміцнити авторитет. Але з’явилися перші ознаки того, що генерали починають боротьбу за місця Герасимова та Шойгу.

Прихильники генерал-полковника Михайла Теплинського наразі пропонують йому командувати військами в Україні. Вони представляють Теплинського як закономірного наступника Герасимова. Роздратування військових посилюється тим, що «Вагнер» та інші служби легко відбулися. Не було ані арештів, ані ФСБ. Також не було критики на адресу ПВК. Нікого з командирів Росгвардії не було звільнено з посади або заарештовано. І вона зараз отримує танки та артилерію.

Чи підтримають військові та силовики Путіна у наступній кризі? Армія незадоволена Шойгу та Герасимовим. Багато хто в її лавах дотримувався міфу про доброго царя і поганих боярів. Вони сподівалися, що Путін розбереться з усім і замінить некомпетентних. Але останні дії розвіяли ці надії. Все це говорить поки що про розкол у силовій еліті.

Невидимий щит, який оберігав Путіна від його промахів і невдач, дав тріщину. У націоналістичних та військових пабликах вже з’являється все більше критики на адресу Путіна. І арешт Гіркіна може говорити про те, що у Кремлі це розуміють.

Зараз у Росії немає перспектив громадянської війни чи перевороту. Є ймовірність роз’єднання силовиків, які можуть не захотіти захищати Путіна у майбутніх кризах. І це свідчить про дисфункцію «пізнього путінського режиму», яка може вплинути на поле бою.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling