Лонгріди

The Financial Times: Росія “подавляє” українські війська на східному фронті

війна
Зруйнований будинок у Торецьку Донецької області / Фото: Суспільне

Російський наступ на Донбасі набрав обертів, окупаційні війська захопили кілька міст і наблизилися на відстань 8 км від Покровська і 4 км від Мирнограда. Як ідеться в матеріалі The Financial Times, росіяни спробують захопити ці два логістичні вузли до кінця року.

Деякі командири і солдати вважають це витратами Курської операції. “Курськ був хорошою ідеєю, він показав, що Росія слабша, ніж багато хто вважав… Але ми розплачуємося за це частиною нашої власної землі”, – сказав командир українського підрозділу сухопутних військ.

Покровськ і Мирноград, населення яких за довоєнних часів становило 100 000 осіб, мають життєво важливе значення для оборони східного фронту України. Якщо вони впадуть, це поставить під загрозу більші міста Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ і Слов’янськ і значно посилить позиції Росії в регіоні, попереджають українські командири.

Основна стратегія Росії залишається незмінною з лютого 2022 року – придушення українських сил за рахунок величезної потужності і переваги в ресурсах, розповіли Financial Times на початку цього місяця командири українських бригад. Усі вони скаржилися, що їхні підрозділи іноді поступалися за чисельністю у співвідношенні 1:8, і що на кожен випущений снаряд росіяни випускали 10 або більше.

Однак, за словами командирів, російські війська адаптувалися, роблячи висновки з колишніх помилок і уникають великих наступів із використанням танків і бронетехніки.

Командир батареї 21-го батальйону Окремої президентської бригади Михайло, який перебуває в регіоні з квітня, каже, що в середині літа російська тактика змінилася. 

Тепер вони використовують більш швидкі та мобільні підрозділи і перейняли тактики, які раніше застосовував «Вагнер». «Путін знищив «Вагнер», але взяв найефективніші його частини», – сказав Михайло. Російська армія, додав він, «зробила висновки і досвід із “Вагнера” і воює так само, як він».

Водночас українці мало що можуть зробити проти російської авіації, яка пускаэ бомби, кажуть солдати. “У нас немає ніякої протиповітряної оборони”, – каже заступник командира 72-ї механізованої бригади ЗСУ, яка веде бої за 70 км на південь від Покровська у Вугледарі. Місто перебуває під загрозою оточення російськими військами.

Спроба взяти Вугледар дорого обійшлася російським військам – за майже два роки боїв тисячі солдатів загинули, сотні танків і бронемашин знищено. Але, за словами заступника командира, оскільки його власні війська виснажені, у росіян може бути більше шансів захопити його найближчими тижнями. “З моменту початку повномасштабного вторгнення у нас не було жодної ротації… Нам потрібна перерва”, – сказав він.

Затримки з поставками західних озброєнь також є чинником погіршення ситуації для українських військ, кажуть командири. Однак вони поклали провину і на українське військове керівництво за надто повільне будівництво оборонних ліній, а також за спорудження неефективних траншей і вогневих позицій.

“Де наші укріплення?” – запитав заступник командира. У лютому, коли росіянам уперше вдалося прорватися, захопивши Авдіївку, “не було жодних реальних оборонних ліній”.

Те, що було побудовано відтоді, за його словами, було неадекватним – у відкритих полях, подалі від дерев, а подекуди й за вершинами пагорбів, що ускладнює виявлення противника. 

“Це повна маячня… Ми не можемо перекинути піхоту до окопів без будь-якого укриття”, – сказав він. Війська покладаються на чагарник, який майже не приховує їхні пересування, що в результаті призводить до безглуздих смертей. 

Останніми тижнями Україна перекинула підкріплення для посилення своїх підрозділів навколо Покровська й активізувала будівництво укріплень. Але й Росія змінила тактику, зменшивши атаки в бік Покровська і намагаючись обійти українські позиції з флангів.

Тепер вона зосередилася на території навколо Вугледара та Курахового – ще одного опорного пункту, який стикається з інтенсивним російським наступом. Такий підхід розтягнув поле бою і ще більше ускладнив оборону України, кажуть командири.

Юрій, командир 68-ї єгерської бригади, чиї війська билися, але зрештою не змогли відстояти Новогродівку, каже, що останні бої були дуже напружені. “Втрат більше, ніж раніше”, – сказав він. 

Юрій відмовився назвати масштаб втрат, але розповів, що його підрозділ перебуває в зруйнованому стані: поранених солдатів відправили до госпіталів і психіатричних відділень, а здорових перевели в інші частини.

Він також розповів про російські атаки із застосуванням хімічної зброї, зокрема про одну з них у квітні, коли солдати вискочили з окопів, щоб подихати чистим повітрям, але потрапили під обстріл.

Російські втрати були більшими, сказав Юрій, але незважаючи на те, що сотні російських солдатів помирали щодня, їм на зміну швидко приходили новобранці. “Це неймовірно… Як довго вони зможуть це продовжувати?” – сказав він.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling