Політика

США: Республіканці обійшли демократів на виборах до палати представників

сша

У США завершилось голосування на проміжних виборах. 8 листопада жителі країни переобирали палату представників у повному складі, третину сенату та 36 із 50 губернаторів штатів. Також пройшли вибори регіонального та муніципального рівнів. Останні ділянки закрилися на Алясці та Гаваях вранці 9 листопада за київським часом. Підрахунок бюлетенів продовжується. Результати цих виборів вплинуть на подальші два роки президентства Джо Байдена та політику США, зокрема, підтримку України у війні з Росією.

Республіканці лідирують у палаті представників. Згідно з попередніми даними ЗМІ, більшість місць у нижній палаті конгресу США займуть представники Республіканської партії. За оцінками The New York Times, у них 193 місця з 435, у демократів – 166. За даними CNN, республіканцям відійдуть 193 місця, їх опонентам – 170. Fox News повідомляє, що у республіканців 195 місць у палаті представників, у демократів – 166. Оцінка NBC: 218 місць у республіканців, 217 – у демократів.

Боротьба двох партій за контроль над сенатом продовжується. Спочатку ЗМІ віддавали приблизно рівну кількість голосів представникам обох партій, пізніше демократи вирвалися вперед. За даними NBC і The New York Times, Демократичну партію в сенаті (всього 100 місць) представлятимуть 48 осіб, Республіканську – 47. За оцінками CNN і Fox News, партії продовжують однакове протистояння – у кожної по 48 місць.

При цьому, зазначає CNN, і демократам, і республіканцям вдалося захистити свої ключові місця у сенаті. За попередніми даними, демократи виграли боротьбу у двох ключових перегонах — Колорадо (Майкл Беннет) та Нью-Гемпширі (Кріс Паппас) — і лідирують із суттєвим відривом у боротьбі в Аризоні. За підсумками підрахунку половини бюлетенів у цьому штаті Fox News та CNN повідомили, що демократа Марка Келлі підтримали 56% виборців, республіканця Блейка Мастерса трохи більше 41%.

У Пенсільванії на виборах у сенат після підрахунку понад 90% голосів демократ Джон Феттерман випередив республіканця Мехмета Оза на 2,5%. Ще в одному ключовому штаті — Джорджії — чинний сенатор-демократ Рафаель Уорнок випереджає свого суперника-республіканця менш ніж на 1%. У свою чергу, республіканців обрали у Флориді (Марк Рубіо) та Огайо (Джей Ді Венс).

На виборах губернаторів, за попередніми даними CNN, республіканці лідирують у 16 ​​штатах, демократи – в 11. Однією з головних перемог стало переобрання представника Республіканської партії Рона Десантіса у Флориді. Як повідомляє телеканал, йому вдалося заручитися підтримкою латиноамериканського населення, яке традиційно голосує за демократів.

Більшість виборців виявилися незадоволеними Джо Байденом після двох років президентства. За результатами опитувань, проведених на виході з виборчих дільниць, 53% виборців не хочуть, щоб президент США балотувався на другий термін у 2024 році. Трохи більше половини опитаних заявили, що політика Байдена завдає шкоди країні, ще близько третини дотримуються протилежної думки.

У свою чергу, найважливішим чинником, який впливав на ухвалення рішень виборців під час голосування на проміжних виборах, виявилася інфляція. На другому місці – заборона абортів.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling