Політика

Російські війська почали “знищувати” українські HIMARS вже по другому колу

4 Січня 2023 07:04
himars

У своєму черговому зведенні про події на фронті 3 січня міністерство оборони Росії повідомило, що біля Краматорська в Донецькій області було “знищено дві пускові установки реактивної системи залпового вогню HIMARS виробництва США”.

З літа минулого року, коли Україна вперше отримала HIMARS, Москва постійно заявляє про їхнє знищення – проте якщо вірити зведенням міноборони РФ, Росії вдалося вразити навіть більше цих РСЗВ, ніж було передано Києву.

Виявилося, що російське військове відомство заявило про “знищення” 24 установок HIMARS, а ще 11 таких систем, за його твердженнями, було “уражено” або “придушено” (при цьому в деяких випадках міністерство стверджувало, що йдеться про “батарею” або “взвод” РСЗВ). Таким чином, із тверджень міністерства оборони Росії випливає, що ударів було завдано загалом по 35 українських системах HIMARS.

Однак, за даними на початок 2023 року, Україна отримала від США лише 20 HIMARS. Ще кілька цих установок Київ має отримати цього року.

Представники американської адміністрації заявляли журналістам, що за їхніми даними, за час війни Росія не змогла знищити жодної установки HIMARS. Ці твердження також повторювали і влада України.

У вересні американська газета Washington Post повідомляла, що українська армія використовувала дерев’яні макети пускових установок HIMARS, щоб обдурити російську розвідку та змусити росіян витрачати дорогі крилаті ракети на знищення хибних цілей.

Завдяки системам HIMARS, здатним вражати російські військові об’єкти на великій відстані, Збройні сили України змогли забезпечити успіх багатьох своїх операцій, у тому числі зі звільнення Херсона та Харківської області.

За даними міністерства оборони Росії, саме за допомогою HIMARS було завдано удару по ПТУ в місті Макіївка в новорічну ніч. У вівторок увечері російське військове відомство заявило, що жертвами цього удару стали 89 людей, проте українські джерела оцінювали кількість загиблих у декілька сотень.

“Вогнем у відповідь пускова установка реактивної системи залпового вогню, з якої ЗСУ вели вогонь по Макіївці, знищена”, – сказав журналістам перший заступник начальника головного військово-політичного управління російської армії Сергій Севрюков.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling