Політика

Путін у В’єтнамі домовився про “стратегічне партнерство”

в'єтнам, росія
Президенти РФ та В'єтнаму Володимир Путін та То Лам у Ханої / Фото: Reuters

Президент РФ Володимир Путін 19-20 червня перебуває з візитом у В’єтнамі: він зустрічається з президентом, прем’єром країни та головою ЦК компартії.

У рамках візиту Росія та В’єтнам підписали низку документів, пишуть на сайті Кремля.

Там, зокрема, йдеться, що президенти домовилися зміцнювати “всеосяжне стратегічне партнерство”, також співпрацюватимуть у галузі вищої освіти та підписали меморандум про будівництво Центру ядерної науки та технологій.

Президент В’єтнаму То Лам за підсумками переговорів із Путіним заявив про досягнуту домовленість не приєднуватися до союзів із третіми країнами “на шкоду один одному”.

Путін же заявив, що Москва та Ханой виступають проти створення закритих військово-політичних блоків в Азійсько-тихоокеанському регіоні. Йдеться, зокрема, про союз AUKUS, куди входять США, Великобританія та Австралія. 2023 року вони оголосили про плани розвитку альянсу в Тихоокеанському регіоні. 

Також на зустрічі оголосили про перехід двох країн до розрахунків у національних валютах та плани щодо експорту російського зрідженого газу до В’єтнаму.


Це — перший візит Путіна у В’єтнам після повномасштабного вторгнення РФ в Україну: останній раз він був у В’єтнамі у 2017 році.

В’єтнам із населенням 100 мільйонів входить до великих виробників промислових товарів і напівпровідників. Сполучені Штати — головний експортний ринок для в’єтнамської продукції.

Минулого року Ханой відвідав президент Сполучених Штатів Джо Байден. 

Напередодні у США розкритикували В’єтнам через візит президента РФ: представник посольства Сполучених Штатів. заявив, що «жодна країна не повинна надавати Путіну платформу для просування його агресивної війни та іншим чином дозволяти йому нормалізувати свої звірства».


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling