Політика

Україна тепер хоче приєднатися до НАТО без ПДЧ, — Стефанішина

29 Серпня 2022 19:47

Україна вже не прагне отримати План дій щодо членства в НАТО: хоче приєднатися до Альянсу без цього документа, як це зараз роблять Швеція та Фінляндія.

Про це заявила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю «Європейській правді».

«Якби Україні запропонували ПДЧ до 24 лютого, ми були б максимально задоволені цим рішенням, щасливі та вважали б, що ми виконали вимогу нашої Конституції, і це єдино правильне рішення. Сьогодні пропозиція ПДЧ в межах НАТО буде рівнозначною рішенню Бухарестського саміту 2008 року», — вважає віцепрем'єрка.

За словами Стефанішиної, головні переваги від взаємодії з НАТО Україна в умовах війни могла б отримати лише як повноправний член, на якого поширювалася б стаття 5 договору НАТО.

Вона наголосила, що Україна фактично вже втілила багато практик НАТО, а її військові набувають унікальний досвід бойових дій. Також Стефанішина вважає, що нині немає сенсу серйозно обговорювати заперечення росії проти вступу України до НАТО. Вона каже, що переговори з росіянами залишаються далекою перспективою, та й чи буде НАТО предметом цих переговорів — невідомо.

«Майже половину часу, протягом якого триває повномасштабна війна, росія не заявляє таких вимог і таких дискусій узагалі не веде. Тобто в цьому плані повномасштабна війна знівелювала всі можливі наративи рф — і про загрозу з боку НАТО, і про захист російськомовного населення, і багато речей, яких, власне, боялися країни Альянсу, кажучи, що не треба дратувати росію», — зазначила Стефанішина.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling