Політика

Україна – єдине місце на планеті, де зараз застосовують касетні боєприпаси

25 Серпня 2022 17:05

Такий висновок міститься у щорічній доповіді швейцарської організації Monitor. Вона з 1999 року спостерігає за тим, як у світі застосовуються касетні бомби.

У 2008 році Конвенцію про заборону таких боєприпасів – як дуже небезпечних для цивільного населення – підписали 123 країни, але ні Росія, ні Україна до них не увійшли.

Швейцарські дослідники пишуть у своїй доповіді, що якби не війна Росії та України, то вони вперше за десятиліття зафіксували б скорочення застосування у світі касетних боєприпасів. Але в результаті, якщо 2021 року від їх використання загинули 149 осіб, то до кінця літа 2022-го жертвами стали 689 лише цивільних осіб. Нині Україна – єдине місце на землі, де цей тип озброєнь активно застосовується.

За даними Monitor, касетні боєприпаси з початку війни використовували обидві країни, але Росія застосовувала їх набагато більше. Протягом весни та літа російська армія використовувала їх як мінімум у десяти українських областях, у тому числі у великих містах: Одесі, Херсоні, Миколаєві, Харкові, Сумах. Десятки цих ударів припадали по житлових будинках, вокзалах, лікарнях, школах та дитячих майданчиках.

З української сторони до серпня 2022 року Monitor зафіксував три випадки використання касетних бомб – один у Херсоні та два у самопроголошеній "ДНР".

Російська влада жодного разу прямо не визнавала використання касетних бомб і снарядів, тим більше їх потрапляння по цивільних об'єктах. Українська влада не заперечувала їх застосування, але наполягала, що вона захищає свою країну у “суворій відповідності до міжнародного гуманітарного законодавства”.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling