Політика

У МЗС Литви закликали країни ЄС зупинити дію вже виданих довгострокових віз росіян

19 Серпня 2022 12:48

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав країни Євросоюзу скасувати дію довгострокових шенгенських віз, виданих країнами ЄС росіянам, принаймні до закінчення війни в Україні.

Про це очільник литовського МЗС написав у колонці для видання Politico.

Ландсбергіс зазначив, що ті члени ЄС, які продовжують видавати росіянам туристичні візи, не лише ігнорують усі звірства, скоєні Росією щодо українців, а й фактично запрошують російських туристів до країн Балтії.

Оскільки авіасполучення з Росії до Європи зараз дуже обмежене, країни Балтії стали головним пунктом перевалки для тих, хто подорожує до Європи з Росії та Білорусі. На литовських курортах є багато російських туристів, які в'їхали в країну за візами інших членів ЄС.

"Естонія, Латвія та Литва не бажають приймати гостей із Росії, які здебільшого підтримують путінську війну – принаймні до остаточної перемоги України. І ця суперечність згодом може призвести до розколу між країнами, які продовжують видавати туристичні візи, та тими, що вже припинили це робити", – наголосив міністр.

Він зазначив, що росіянам вже видано велику кількість багаторазових віз терміном дії від трьох років і більше. Це означає, що навіть без видачі нових віз значній кількості туристів все одно буде надано можливість насолоджуватися європейським стилем життя, який, на думку влади Росії та Білорусі, слід зневажати і навіть боротися з ним.

"Ми маємо знайти спільне та ефективне рішення, щоб зробити заборону на видачу віз максимально ефективною. І вона повинна включати чітке "ні" російським і білоруським туристам, що б набуло чинності негайно; відкликання вже виданих довгострокових багаторазових віз принаймні до закінчення війни; та постійний прийом тих, хто шукає притулку, а не європейського відпочинку", – зазначив Ландсбергіс.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling