Політика

"Європа – не супермаркет". Зеленський знов закликав ЄС не пускати до себе російських туристів

13 Серпня 2022 08:08

Президент України Володимир Зеленський у своєму щовечірньому відеозверненні знову закликав до заборони видачу шенгенських віз росіянам. Водночас він запропонував дати захист громадянам Росії, яких переслідують на батьківщині.

"Вони [росіяни, яким загрожує небезпека] мають отримати допомогу цивілізованого світу. Це відомі юридичні механізми – через біженство, через прохання про притулок, через інші можливості допомогти та підтримати. Але це для тих, хто бореться, кого переслідують", – заявив він.

Зеленський подякував Чехії, державам Балтії та іншим європейським країнам, які винесли на офіційний рівень дискусії в Євросоюзі питання про візи для громадян Росії. На його думку, видача росіянам віз для туризму та поїздок по роботі має бути обмеженою, тому що "працювати на державу-терориста не можна".

Не можна руйнувати саму ідею Європи, наші спільні європейські цінності, тобто не можна перетворювати Європу на супермаркет, в якому неважливо, хто заходить – головне, щоб людина просто розплатилася за товари. Тому візові обмеження для громадян Російської Федерації справедливі, і всі захисники європейських цінностей повинні на них наполягати”, – наголосив український президент.

Риторика Зеленського щодо звичайних жителів Росії останнім часом зазнала значних змін.

У перші місяці війни Зеленський неодноразово апелював до росіян і навіть дякував тим з них, хто "підтримує Україну" та "намагається донести правду". Однак 8 серпня Зеленський в інтерв'ю The Washington Post закликав країни Заходу заборонити в'їзд на свою територію всім громадянам Росії, у тому числі тим, хто не погоджується з війною: "Не має значення, що це за росіяни, відправте їх назад до Росії".


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling