Політика

Що мав на увазі Зеленський, говорячі про пекло в Авдіївці та Пісках

3 Серпня 2022 07:37

Російські війська захопили територію шахти «Бутівка», мають частковий успіх у Пісках та постійно ведуть штурмові дії в районах Кам’янки та Красногорівки. Поєднує всі ці назви українське місто – Авдіївка. Попри те, що в останні тижні всі зусилля Кремль кинув на Бахмут та навіть припинив через брак сил штурми у районі Сіверська, у цей час агресор атакував на Авдіївському напрямку. Українська армія просто зараз докладає там великих зусиль, щоб утримати лінію оборони, передає Радіо Свобода.

Авдіївський напрямок об’єднує населені пункти уздовж західної околиці Донецька. Піски розташовані південніше від Авдіївки, Кам’янка та Красногорівка – північніше. Після 5 місяців лобових атак російські війська, схоже, вирішили взяти Авдіївку в кільце.

На напрямку Донецьк-Піски ворог має частковий успіх, йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ. 1 серпня командування повідомило про відбитий штурм Пісок, 2 серпня – про невдалу спробу російських військ штурмувати в напрямку Авдіївки.

До цього протягом п’яти місяців масштабного вторгнення саме лінія фронту під Донецьком не зрушила з місця, оскільки є дуже укріпленою за 8 років війни.

«6500 снарядів на село менше ніж за добу. І таких діб вже шість, і в голові не укладається, як в цьому шквалі ворожого вогню залишається в живих хоч якась кількість нашої піхоти. Їде резерв на позицію закривати прорив собою, а через 5 хвилин з 15 людей цілим лишається один», – так описує на своїй сторінці в соцмережі останні дні на позиціях в Пісках українській військовослужбовець Сергій Гнезділов. За його словами, Росія веде надзвичайно щільний артилерійський вогонь, розбиваючи міцні бетоновані позиції. Частину позицій українські військові втратили, мають значні втрати серед особового складу та просять допомоги артилерією, якої дуже не вистачає.

«Авдіївка, Піски – там просто пекло. Цього навіть не описати словами», – так напередодні у вечірньому зверненні описав ситуацію у зоні бойових дій на Донбасі президент Володимир Зеленський.

З деяких позицій довелося відійди, бо там немає нічого вцілілого, повідомив голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш. Ось його основні тези:

  • В останні дні в рази посилилися обстріли в цьому районі. Застосовується ствольна та реактивна артилерія, а також авіація.
  • Українські військові відійшли з позицій на шахті «Бутівка». Адже там немає за що триматися: немає нічого вцілілого.
  • Російські війська мають певний успіх у Пісках. Українські підрозділи відвели людей з деяких позицій. Ці позиції вщент розбиті агресором.
  • Також тривають постійні спроби штурмових дій північніше Авдіївки, в районах Кам’янки та Красногорівки. Також російські війська намагаються штурмувати промзону Авдіївки. Але там їм наступати дуже складно.
  • В саму Авдіївку також стало частіше прилітати. В місті вже давно немає електрики, води та газу. Попри це, там залишається близько 2,5 тисяч людей. Хтось лише зараз наважується виїжджати. А є й ті, хто вже повертається в місто з евакуації.
  • Захопити Авдіївку прямими атаками росіяни не можуть. Тож намагаються просунутися з флангів.

Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling