Кримінал

Малюська розповів, що відбувається з російськими військовополоненими в Україні

26 Липня 2022 09:27

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що російські військовополонені працюють в Україні на режимних об'єктах, а підозрювані у воєнних злочинах проходять по кримінальних провадженнях.

Про це Малюська сказав у інтерв'ю РБК-Україна.

"Вони утримуються в наших установах Міністерства юстиції. Мені щодня надсилають оновлення по статусу, хто де знаходиться. Власне, їхня доля залежить від однієї ключової речі – в нас є докази вчинення ними воєнних злочинів чи немає", – пояснив Малюська.

За його словами військовополонені, які не підозрюються у вчиненні воєнних злочинів працюють на режимних об'єктах.

"Ті, щодо яких доказів вчинення ними воєнних злочинів немає, – вони звичайні військовополонені за Женевською конвенцією, утримуються до того часу, поки не буде запит на обмін таких осіб. До того часу вони найчастіше за все працюють у нас, займаються деревообробкою під охороною на режимних об'єктах", – сказав Малюська.

Він додав, що стосовно військовополонених, які вчинили воєнні злочини, порушуються кримінальні провадження.

"Там кримінальне провадження, щодо них здійснюються слідчі дії з розслідування воєнних злочинів і винесення вироків. Але вони теж можуть бути обміняні на наших військових, які утримуються в полоні в Російської Федерації", – зазначив Малюська.

Міністр юстиції констатував, що найтиповіша доля і першої, і другої групи військовополонених – це піти на обмін.

"Різниця в тому, що друга група – які вчинили воєнні злочини – отримають вирок, що є перешкодою для їхнього подальшого нормального життя, з одного боку. З іншого боку, така категорія полонених є більш цінною для сторони агресора як предмет обміну – що яскравіший злочинець, чим більше зла він накоїв, тим більша його значущість, тим більше його хочуть забрати, щоб прибрати ризики для подальших обвинувачень. І тим вагоміших наших героїв ми можемо забрати з полону", – зазначив Малюська.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling