Лонгріди

Netflix вперше в історії втратив мільйон передплатників

21 Липня 2022 08:17

Стрімінговий сервіс Netflix за останні чотири місяці, з квітня до липня, втратив мільйон передплатників. І це вдвічі менше, ніж побоювалися власники: у квітні керівництво компанії прогнозувало про можливість відходу двох мільйонів клієнтів.

Передплатний бум сервіс зазнав під час пандемії: 18 млн нових клієнтів у всьому світі лише за 2021 рік. Нинішні втрати компанія пояснювала уход з російського ринку та підвищенням цін. Однак, є й інші причини зниження інтересу до стримінгу у глядачів.

Ще до початку війни з Україною російська влада зобов'язала Netflix показувати федеральні телеканали – ця вимога мала набути чинності в березні 2022 року. Компанія виконувати ці приписи відмовилася, а після вторгнення російських військ в Україну заявила, що повністю йде з ринку "з урахуванням обставин, що склалися".

За заявою компанії, після цього вона втратила 700 тис. передплатників. Ще 600 тис. людей перестали користуватися її послугами у США та Канаді після підвищення цін.

Після повідомлення Netflix про втрату передплатників у квітні акції компанії на нью-йоркській біржі впали більш ніж на 20%, і її ринкова вартість знизилася на понад 30 млрд доларів. Почали падати в ціні акції й інших фірм, пов'язаних із кіноіндустрією, у тому числі Disney.

Однак російські втрати – лише частина біди. Цифри, озвучені керівництвом Netflix цього тижня, стали найсильнішим падінням за всю історію компанії. Найбільше передплатників залишили її у США та Канаді, на другому місці – Європа.

За словами Гая Біссона з аналітичної компанії Ampere Analysis, втрата контролю над ринком Netflix неминуча. "Коли ви так довго тримаєтеся в лідерах, є тільки один напрямок руху, особливо коли запускається безліч конкурентів. Це якраз те, що відбувається з Netflix останні два роки", – вважає Біссон.

Ціна акцій Netflix впала більш ніж на 60% цього року, оскільки інвестори незадоволені її перспективами. "Втрата передплатників Netflix була очікуваною, але це залишається болючим питанням для компанії, доходи якої повністю залежать від кількості підписок", – пояснює аналітик Insider Intelligence Росс Бенеш.

"Гра в кальмара", "Дуже дивні справи" та "Бріджертони" принесли Netflix величезний успіх, проте її нова стратегія виробництва якомога більшого обсягу контенту призвела до небажаного результату, вважає телекритик Хейлі Кемпбелл. "Думаю, Netflix втрачає передплатників, тому що продовжує випускати нескінченні шоу замість того, щоб на секунду зупинитися та оцінити їхню якість", – пояснює вона.

На думку Хейлі, "співвідношення нісенітниці і шедеврів" у Netflix не витримує жодної критики.

"Наразі найцікавіше місце для телешоу Apple TV+, тому що, здається, вони дійсно ризикують і вкладають гроші у створення таких речей, як "Сяючі" ["Shining Girls" – фантастичний кримінальний міні-серіал] або "Поділ" ["Severance" – фантастичний серіал Бена Стіллера], – вважає Кемпбелл.

Між іншим, стрімінговий сервіс збирається боротися зі спільним використанням облікових записів, вважаючи, що це знижує зростання кількості передплатників. "Спільне користування" коштує компанії, за деякими оцінками, 6 млрд. доларів щорічно.

Однак вирішення цієї проблеми керівництву Netflix не вдавалося знайти роками. Компанія ввела додаткову плату за спільне користування акаунтами в Латинській Америці та сподівається повторити цю модель в інших регіонах.

Крім того, стрімінгові платформи стикаються з феноменом "підписок, що стрибають" – глядачі відписуються від одних і підключаються до інших сервісів, залежно від того, що вони хочуть подивитися в даний момент.

Netflix сподівається залучити глядачів новими дешевими сервісами, які фінансуватимуться за рахунок реклами. Запустити їхню компанію планує на початку наступного року.

На думку Гая Біссона, сервіс з рекламою потенційно може залучити як існуючих клієнтів, схильних йти через зростання цін, так і тих, хто боїться оформляти довготривалу передплату.

І, можливо, вважає Біссон, диверсифікація доходу та отримання ще одного каналу прибутку, окрім підписки, дозволить Netflix зберегти рівень своєї виручки або навіть отримувати більше.

Джерело: BBC


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling