Політика

МОК розкритикував рішення Уряду щодо заборони українцям виступати на турнірах із росіянами

МОК, олімпіада, спортсмени, транспорт

Міжнародний олімпійський комітет розкритикував рішення України не допустити українських спортсменів до відбіркових змагань на Олімпіаду-2024 у Парижі, якщо їм доведеться змагатися з росіянами, заявивши в суботу, що це завдасть шкоди лише українському спорту та його спортсменам.

Міністр українського уряду Олег Немчінов оголосив про таку політику в п’ятницю після того, як у вівторок МОК видав рекомендації щодо поступового повернення російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань як нейтральних, пише пресслужба МОК.

Спортсмени з двох країн були відсторонені від більшості елітних міжнародних спортивних змагань з березня 2022 року після вторгнення Росії в Україну минулого року.

«Якщо таке рішення буде реалізовано, це лише зашкодить спільноті українських спортсменів і жодним чином не вплине на війну, яку хоче зупинити світ і яку так різко засудив МОК», – йдеться в заяві олімпійського органу.

«МОК завжди стверджував, що уряди не можуть вирішувати, хто зі спортсменів може брати участь у яких міжнародних змаганнях».

Секретар Кабінету міністрів України Немчінов заявив, що рішення уряду було прийнято за пропозицією міністра спорту Вадима Гутцайта і що національні федерації, які ігнорують це рішення, можуть бути піддані санкціям. Хутцайт також є президентом Олімпійського комітету України.

Окреме рішення про участь російських і білоруських спортсменів на Іграх у Парижі МОК ухвалить пізніше. Україна погрожувала бойкотувати Ігри, якщо росіянам дозволять там змагатися.

«Через той факт, що, на жаль, у світі занадто багато воєн, збройних конфліктів і криз, ми бачили, що майже на всіх Іграх спортсмени змагаються один з одним, незважаючи на те, що їхні країни перебувають у стані війни чи конфлікту, “, – повідомляється у МОК.

МОК не бажає виключати росіян і білорусів з Парижа через занепокоєння поверненням бойкоту Олімпійських ігор часів холодної війни. Організація визначила шлях у січні для них, щоб отримати олімпійські місця через азіатські відбіркові змагання до Ігор 2024 року, щоб змагатися як нейтральні спортсмени, без прапорів і гімнів.

Деякі федерації знову допустили росіян і білорусів до участі в змаганнях, але також існує значний спротив планам МОК з боку спортсменів і деяких європейських урядів.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling