Політика

ISW: Росія намагається переконати аудиторію у провалі українського контрнаступу

ISW

Міноборони Росії розпочало інформаційну операцію з метою подати контрнаступ України як провальне практично відразу після того, як про нього було оголошено 29 серпня. Декілька відомих військових блогерів – навіть ті, хто критикував Кремль, – підтримують цю кампанію, йдеться в щоденному зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW).

Інші блогери просувають наратив про те, що західні куратори України нібито підштовхнули Україну до передчасного та/або надто пізнього початку контрнаступу.

Кремлівські ЗМІ поширюють твердження про військово-цивільний конфлікт між президентом України Володимиром Зеленським та українським головнокомандувачем Валерієм Залужним, щоб підтримати версію про те, що Зеленський намагався провести контрнаступ з недоречних політичних причин, у той час як, за оцінкою Залужного, українські сили не були готові до цього, йдеться в повідомленні ISW.

Водночас, на думку експертів, військові дії у масштабах цього контрнаступу не можуть завершитися успіхом чи провалом за день чи тиждень.

“Українська влада давно визнала, що в них немає величезної маси механізованих сил, яка була б потрібна для проведення блискавичної операції зі знищення російської оборони в Херсонській області або деінде. Натомість вони протягом кількох місяців створювали умови для наступу, атакуючи і порушуючи російські наземні лінії зв’язку, штаби та центри управління, а також системи логістики на південному заході окупованої України. Час початку контрнаступу відповідає деградації боєздатності російських військ у західній частині Херсонської області, що спостерігається, і пов’язаний з необхідністю якнайшвидше розпочати звільнення окупованих українських територій.

Немає підстав вважати, що на вибір часу українського контрнаступу суттєво вплинули недоречні міркування чи політичні тертя”, – пишуть експерти.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling