Політика

ISW: Битва за Херсон поки що не закінчена

ISW

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму черговому зведенні аналізує рішення російського військового керівництва вивести війська з правого берега річки Дніпро, зокрема з Херсона. На думку експертів організації, армія РФ вже почала залишати регіон із боями і йти на “заздалегідь підготовлені позиції на лівому березі, щоб зберегти боєздатність з’єднань”.

Головний висновок у зведенні ISW звучить так: “Битва за Херсон не закінчена, але російські війська увійшли до її нової фази: вони віддають пріоритет відступу своїх військ через річку зі збереженням боєздатності та затримки українських військ, але не намагаються зупинити український наступ повністю”.

При цьому ISW вважає, що Україна, ймовірно, зуміла виконати головне завдання своєї кампанії в Херсоні: за допомогою ізоляції російських військ змусити їх самостійно відступити на інший берег Дніпра навіть без масштабного наземного наступу, який би потребував великих жертв.

Інститут вивчення війни нагадує, що у попередні кілька місяців ЗСУ цілеспрямовано та ефективно завдавали ударів по районах концентрації російських військ, їхнім військовим об’єктам, складам та логістичним центрам. У тому числі українські військові виводили з ладу мости та проводили успішні локальні атаки, наприклад, у районі населеного пункту Давидів Брід.

В результаті командувач російського угрупування Сергій Суровікін, оголошуючи про відступ з Херсона, прямо визнав, що через українські удари постачання армії РФ в районі Херсона стало неможливим.

На думку авторів зведення, відступ “навряд чи є пасткою, покликаною заманити українські війська і змусити їх вступити в загрожують жертвами бої біля Херсона” (про таку ймовірність говорили деякі західні та українські джерела). ISW раніше вже звертав увагу на безліч свідчень того, що російські війська справді планомірно залишають західний берег Дніпра, і метою таких дій ніяк не можна вважати обман та заманювання у пастку українських військових.

“Російські командири, безумовно, спробують уповільнити український наступ, щоб підтримати впорядкований відступ, і вони можуть залишити деякі сили в Херсоні, щоб затримати ЗСУ. Але ці бої будуть покликані забезпечити відступ якомога більшої кількості російських з’єднань із збереженням боєздатності”, – пишуть експерти. ISW.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling