Кримінал

Human Rights Watch: Росія займається викоріненням української мови на окупованих територіях

окупація, освіта
Російські шкільні підручники, завезені окупаційною владою до української школи у селищі Борова (Харківська область) / Фото: Human Rights Watch

Влада РФ насаджує кремлівську пропаганду, викорінює українську мову і переслідує вчителів, які відмовляються від співпраці, на окупованих територіях України.

Про це йдеться в доповіді правозахисної організації Human Rights Watch “Освіта під окупацією”, присвяченій насильницькій русифікації системи шкільної освіти в анексованих регіонах України.

Дослідження ґрунтується на інтерв’ю з 42 педагогами та працівниками шкіл із Харківської області, які пережили російську окупацію 2022 року. Також правозахисники поговорили з учителями, які були насильно переміщені або втекли з окупованих територій Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Наразі на окупованих Росією територіях перебувають близько мільйона школярів, понад 62 тисячі з них продовжують дистанційне навчання за українською програмою. Решту дітей окупаційна влада примушує займатися за російською шкільною програмою, жорстко обмежуючи викладання українською мовою та використовуючи підручники з історії, які виправдовують вторгнення РФ і зображують Україну як “неонацистську державу”. Також дітей змушують проходити початкову військову підготовку.

Українським вчителям, які відмовляються від співпраці з окупаційною владою, погрожують, позбавляють їх свободи і застосовують до них тортури, йдеться в доповіді HRW. Автори наводять як приклад випадок директора школи в селищі Борівське Харківської області, яку катували і тиждень тримали в ув’язненні за відмову передати особисті справи учнів та інші шкільні документи.

Крім того, влада РФ карала тих, хто продовжує навчатися або викладати за українською програмою, а також погрожувала батькам учнів штрафами і позбавленням прав або свободи за небажання переводити дітей у проросійські школи.

Дії російської влади порушують вимоги права міжнародних конфліктів, яке забороняє окупаційній державі змінювати закони на окупованій території, зокрема у сфері освіти. Насадження Росією змін у системі освіти на окупованих територіях також порушує й інші міжнародні стандарти у сфері прав людини, зокрема заборону пропаганди війни, право дитини на освіту рідною мовою та право батьків ухвалювати рішення, що стосуються освіти своїх дітей.

Також автори закликають владу України не звинувачувати в колабораційній діяльності та не піддавати санкціям вчителів на окупованих територіях, які навчають дітей за російською навчальною програмою. Деякі вчителі були змушені працювати в умовах окупації, щоб вижити, пояснюють у HRW.

Російська влада має створити умови для того, щоб освіта на окупованих територіях України була заснована на українській шкільній програмі та українському законодавстві, – каже Білл ван Есвельд, заступник директора департаменту Human Rights Watch з прав дитини. – Вони мають притягати до відповідальності представників окупаційної влади, винних у переслідуваннях, жорстокому поводженні та чиненні незаконного тиску на українських шкільних працівників, учнів та їхніх батьків.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling