Економіка

Галущенко: Новий атомний блок буде введено в експлуатацію не раніше ніж через дві зими

галущенко, енергетика
Міністр енергетики України Герман Галущенко (у центрі) під час зустрічі з німецькою делегацією на чолі з віцеканцлером ФРН Робертом Габеком. 18 квітня 2024 / Фото з Facebook Германа Галущенко

Нарощування потужностей розподіленої генерації електроенергії має важливе значення для забезпечення термінових потреб споживачів. Водночас розвиток атомної генерації дозволить реалізувати довгострокові проекти, що забезпечать енергетичну стабільність країни у майбутньому.

На цьому наголосив Міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини».

«Не йдеться про певні гроші, які ми зараз маємо і думаємо, куди їх витратити – або на атомні блоки, або на зелену генерацію, або на газову генерацію. Це окремі паралельні процеси. Сьогодні ми розвиваємо всі напрямки», – зазначив він.

Міністр наголосив, що будівництво атомних блоків – досить довготривалий процес. Зокрема, енергоблок № 3 на Хмельницькій АЕС можна ввести в експлуатацію через три роки. Водночас енергоблоки № 5 та № 6 за американською технологією AP 1000 можуть бути побудовані через 5-7 років.

«Якби ми почали роботи на блоці № 3 у 2020 році, сьогодні б мали в мережі +1100 МВт, і ситуація з обмеженнями електропостачання взагалі б виглядала інакше», – зазначив він.

Галущенко нагадав, що у травні після дострокового виходу з ремонту одного з атомних блоків обмежень електропостачання для споживачів практично не застосовувалось.

«Давайте чесно говорити: атомна енергетика сьогодні – це основа світла в країні», – сказав Міністр.

Водночас він наголосив, що перший новий атомний блок буде введено в експлуатацію не раніше ніж через дві зими, і протягом відповідного періоду потреби споживачів мають покриватися за рахунок інших видів генерації.

«Тому нам потрібна розподілена генерація: газотурбінні і газопоршневі установки, зелена генерація. Ми шукаємо найшвидші рішення», – підкреслив очільник Міненерго.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling