Політика

Естонія першою в ЄС може ухвалити закон про конфіскацію активів РФ на користь України

естонія
Прапор Естонії / Ілюстративне фото: Associated Press

Естонія першою у Європейському союзі може ухвалити закон про конфіскацію активів РФ і використати їх для України.

Про це сказав міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна перед засіданням ради міністрів ЄС.

“Ми повинні мати справу із замороженими активами, ми повинні почати їх використовувати. Минулого тижня в понеділок була хороша новина, коли ЄС вирішив почати використовувати прибуток від заморожених активів, але цього недостатньо”, — сказав він.

За словами міністра, в естонському парламенті є законопроєкт про те, як країна може використовувати заморожені активи Росії.

“Я знаю, що є багато країн, які критично ставляться до реального використання заморожених активів, державних чи приватних. Але ми запускаємо цей процес всередині країни. Таким чином, ми створюємо власну систему, що спирається на міжнародне право. Вона є універсальною. І тоді ми матимемо кейс в Естонії, якщо наш парламент його ухвалить”, — сказав Цахкна.

За його словами, Естонія має заморожених активів на суму близько 36 мільйонів євро.

“Тож якщо ми ухвалимо закон, то це буде перший випадок в Європі, а можливо, і в світі, коли ми зможемо реально забрати реальну частину заморожених активів і використати їх для України. І тоді вже не буде жодних відмовок, що ми не можемо зробити це юридично. Це зараз головне питання. Була б тільки політична воля. І я дуже сподіваюся, що вона буде. Наші платники податків скрізь ставлять одне і те ж питання: хто за це заплатить? Ми можемо показати на практиці, що насправді — Росія, агресор платить. Є можливість, є законний спосіб”, — зазначив міністр.

Цахкна сподівається, що в найближчі пару місяців естонські парламентарі зможуть ухвалити цей закон в Естонії, і “тоді це буде як кейс і приклад того, що це можливо”.

Він також відреагував на смерть російського опозиціонера Олексія Навального.

“Путін — вбивця. Путін убив одну людину, яка боролася за свободу, за демократію. І саме тому ми повинні продовжувати. Мене також багато разів запитували, і протягом останніх кількох днів, якою буде наша відповідь”, — сказав глава естонського МЗС.

Цахкна зазначив, що найкращою і найчіткішою відповіддю на смерть Навального буде те, що “ЄС нарешті зробить свою роботу і підтримає Україну.

“Ми повинні підтримати Україну військовим шляхом, політичним шляхом. Ми повинні надати Україні мільйон боєприпасів, які ЄС пообіцяв ще рік тому на березень цього року. Ми повинні дати Україні кошти, щоб вони могли керувати своєю країною, водночас борючись за ті ж цінності, за які Навальний боровся все своє життя і фактично втратив своє життя”, — сказав він.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling