Політика

Чи воюватиме Україна за Крим – про що йдеться у статті Залужного

війна, Залужний

У своїй статті для державного агентства Укрінформ головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний описав найближчі перспективи війни з Росією та погрози, які, на його думку, стоять перед українською армією.

Як повідомлялось, в публікації, підготовленій спільно з депутатом Верховної Ради, генерал-лейтенантом Михайлом Забродським, Залужний вперше визнав, що Україна завдала ракетного удару по російському військовому летовищу в Новофедорівці біля кримського курорту Саки.

Що ще написали Залужний та Забродський:

Автори натякають, що зараз для України немає сенсу силою повертати анексований Росією Крим, оскільки це матиме сумнівні наслідки з воєнної точки зору. На думку генералів, у разі втрати Криму Росія може перевести свій Чорноморський флот до Новоросійська та збереже присутність у Чорному морі – як і здатність завдавати по Україні ракетних ударів. Росія зможе поповнити свій військовий потенціал, що призведе до продовження військового конфлікту між двома країнами, йдеться у публікації.

Україна зможе досягти перелому у війні, тільки якщо зможе отримати далекобійні засоби ураження і таким чином зрівняти свій потенціал у цій галузі з російським. На думку авторів, зброя, здатна вражати цілі на великій відстані, покладе край відчуттю “безкарності”, яке відчуває влада Росії. Тому Києву важливо отримати такі ракети як ATACMS для реактивної системи залпового вогню HIMARS. (Україна неодноразово просила США надати їм ці ракети, але Вашингтон поки що відмовляється, побоюючись завдання ударів по території Росії та подальшої ескалації конфлікту).
Росія має “певні оперативні перспективи” на Ізюмському та Бахмутському напрямку, але ще більш привабливою для неї може виглядати спроба просування на Запорізькому напрямку. Як пишуть генерали, це створить загрозу містам Запоріжжя та Дніпро: у разі їхнього переходу під контроль Росії Україна втратить значну частину своєї лівобережної території.

Залужний та Забродський не виключають “повернення до задуму захопити Київ та загрозу повторного розгортання бойових дій з території Республіки Білорусь”.

Найбільше можливостей для армії РФ створює просування на Південнобузькому напрямку (тобто в Херсонській та Миколаївській областях) із плацдарму на правому березі Дніпра. З одного боку, це відкриває шлях до Миколаєва та Одеси, з іншого – створює загрозу Кривому Рогу, а надалі – центральним та західним регіонам країни.

Важливим чинником є ​​пряма загроза застосування, за певних обставин, Збройними силами РФ тактичної ядерної зброї, вважають українські генерали.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling