Політика

Bloomberg: У Вашингтоні Зеленський домагатиметься від США запрошення в НАТО

переговори, формула миру
Володимир Зеленський зустрівся з Джозефом Байденом на 75-му саміту НАТО у Вашингтоні. 11 липня 2024 року / Фото ОПУ

Президент України Володимир Зеленський домагатиметься від президента США Джо Байдена офіційного запрошення вступити в НАТО і зобов’язань щодо постійного постачання сучасної зброї в межах «плану перемоги», покликаного покласти край війні з Росією.

Очікується, що Зеленський презентує цей план, який також вимагає чіткого шляху до членства в Європейському Союзі, а також інших економічних і безпекових заходів, Байдену під час їхньої зустрічі у Вашингтоні 26 вересня, пише Bloomberg із посиланням на джерела, знайомі з цим питанням, які попросили не називати їхніх імен, оскільки ця інформація є конфіденційною.

Український лідер назвав цей план схемою того, як змусити президента Росії Володимира Путіна шукати миру. Київ також побоюється, що припинення вогню без таких гарантій залишить Росії можливість завдати нового удару після переозброєння.

Зеленський поки публічно відмовляється повідомляти подробиці «плану перемоги», кажучи, що спершу має представити його Байдену. Він також планує обговорити його з кандидатами в президенти віцепрезиденткою Камалою Гарріс і колишнім президентом Дональдом Трампом, а також із членами Конгресу від обох партій.

«Ми обговоримо всі деталі з президентом США, тому що деякі моменти залежать від позитивної волі та підтримки США», – сказав Зеленський журналістам у п’ятницю на спільній пресконференції з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. «План залежить від швидких рішень наших партнерів, які мають бути ухвалені в період із жовтня до грудня. Нам це потрібно, тому що ми вважаємо, що тоді план спрацює».

Зеленський заявив, що «план перемоги» допоможе реалізувати раніше запропонований ним «мирний план», який передбачає повне виведення Росії з окупованих територій. Ця пропозиція не отримала широкої підтримки на саміті у Швейцарії в червні, оскільки багато країн Глобального Півдня, які неоднозначно ставляться до ізоляції Росії, відмовилися її підтримати.

У п’ятницю Зеленський також повторив, що Київ хоче провести другий саміт до кінця року, в якому візьме участь і Росія, яка, за його словами, наразі не має наміру припиняти війну, продовжуючи повільно просуватися в Донецькій області.

Деякі прихильники України починають вивчати варіанти припинення вогню шляхом переговорів, повідомляє Bloomberg News. Під час цих обговорень Зеленський дотримується своєї колишньої позиції, згідно з якою Україна не може поступитися територією, захопленою Росією, сказав один зі співрозмовників.

Цього місяця Зеленський посилив критику партнерів України через їхню, на його думку, слабку підтримку, тоді як Росія активізувала атаки на енергетичну інфраструктуру країни напередодні зими.

Вторгнення України на територію Курської області, а також нещодавнє прохання Києва використати зброю США і Великої Британії для ударів вглиб Росії викликали питання у Вашингтона і союзників щодо стратегії Зеленського на період до 2025 року.

«Наше завдання – поставити Україну в сильну позицію на полі бою, щоб вона була в сильній позиції за столом переговорів», – заявив 14 вересня радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван, додавши, що адміністрація сподівається на “розмову, яка з’єднає всі частини воєдино”.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling