Політика

Блінкен закликає президента США зняти обмеження на застосування американської зброї на території РФ

блінкен
Ентоні Блінкен / Getty Images

Держсекретар Ентоні Блінкен закликає президента Джо Байдена дозволити застосування американської зброї на території РФ.

Про це пише New York Times.

За ініціативи Держдепу нині в адміністрації Джо Байдена тривають активні дебати про те, щоб дозволити українцям вражати ракетні та артилерійські пускові установки, розташовані безпосередньо під кордоном з Росією. За словами президента Володимира Зеленського, саме ці цілі уможливили нещодавні територіальні здобутки Москви.

Пропозиція Блінкена, з якою він виступив після візиту до Києва минулого тижня, все ще перебуває на стадії формування. Видання пише, що наразі незрозуміло, скільки його колег з найближчого оточення Байдена підписалися під нею. За словами офіційних осіб, документ ще не був офіційно представлений президенту, який традиційно є найбільш обережним.

Речник Держдепу Метью Міллер відмовився коментувати внутрішні дискусії щодо української політики, зокрема звіт Блінкена після його повернення з Києва.

Але посадовці, які брали участь в обговоренні, зазначили, що позиція Блінкена змінилася, оскільки росіяни почали новий наступ. Російські війська розмістили зброю прямо по той бік кордону з північно-східної України і націлили її на Харків, знаючи, що у відповідь українці зможуть використовувати лише неамериканські дрони та інші види озброєнь для задання ударів.

Видання нагадує, що протягом декількох місяців Україна посилює атаки на російські кораблі, нафтові об’єкти та електростанції, але робить це здебільшого за допомогою дронів власного виробництва, які не мають такої потужності та швидкості, як американська зброя. До того ж часто росіяни збивають українські безпілотники і ракети або збивають їх з курсу завдяки вдосконаленим методам радіоелектронної боротьби.

Зараз зростає тиск на США, щоб вони допомогли Україні завдавати ударів по військових об’єктах на території РФ, навіть якщо Вашингтон хоче зберегти свою заборону на атаку нафтопереробних заводів та інших об’єктів російської інфраструктури за допомогою зброї, наданої Штатами.

Видання підкреслює, що Британія, яка зазвичай йде в ногу з Вашингтоном у питаннях військової стратегії, непомітно зняла свої власні обмеження, щоб її крилаті системи Storm Shadow можна було використовувати для більш широкої націленості на Росію.

Зміна курсу може також вплинути на подальшу підготовку українських солдатів. Досі вони тренувалися на західному озброєнні на полігоні в Німеччині. Зараз США також розглядають можливість відправки своїх військових в Україну для навчання, що раніше Байден забороняв.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling