Політика

Зеленський: На саміті розглянуть три ключові пункти формули миру

саміт, формула миру
Федеральний президент Швейцарії Віола Амхерд (друга ліворуч) виступає поруч з федеральним радником Швейцарії Ігнаціо Кассісом, президентом України Володимиром Зеленським, главою Офісу президента України Андрієм Єрмаком і віце-президентом США Камалою Гарріс під час першого пленарного засідання в рамках Саміту з питань миру в Україні в Станштаді біля Люцерна, Швейцарія, в суботу, 15 червня 2024 року / Фото Reuters

На саміті миру у Швейцарії, який відбувається 15 та 16 червня, розглянуть три «ключові пункти» формули миру, які підтримують всі учасники саміту, заявив президент України Володимир Зеленський.

За словами президента, перший саміт миру буде сфокусований на першочергових пунктах української формули миру – ядерна, гуманітарна та продовольча безпеки.

«Ми сфокусуємось на цих першочергових пунктах формули миру. Працюючи над ними, ми можемо досягти угоди та створити план дій для кожного пункту формули миру», – сказав президент.

За його словами, «сьогоднішній інавгураційний саміт миру включає три панелі, на яких кожна країна може показати своє лідерство».

«Що може принести цей саміт? По-перше, довести, що повернення безпеки можливе. По-друге, надати реальний план, щоб кожен крок до миру працював – від ядерної та продовольчої безпеки до повернення полонених та депортованих людей, до повного завершення війни без загрози її початку. Я вірю, що це можливо», – розповів Зеленський.

Президент вважає, що наразі «немає жодної потреби вигадувати велосипед, коли статут ООН вже визначає підвалини миру та нормального співіснування народів».

«Нам треба просто повернутися до них. З цією метою нам треба визначити, як держави будуть співіснувати. Це зрозумілі та можливі цілі», – підкреслив він.

Сьогодні день, коли мир починає працювати над тим, щоб правосуддя здійснилося… І коли ми завершимо цю війну справедливо і перемогою України, ґрунтуючись на міжнародному праві, всі нації у світі зможуть розраховувати на справедливість, на ефективність Статуту ООН.

Ми повинні працювати над тим, щоб усе ґрунтувалося на праві, на договорах і угодах… Саміт миру доводить, що ми об’єднані, що сама ідея міжнародного закону живе, і вона ефективна.

Наші принципи чіткі – ніхто не має права вести війну проти сусіда… Ніхто не має права погрожувати світу ядерною зброєю… Ніхто не має права зменшувати значення продовольчої та енергетичної безпеки. Ніхто не має права забирати дітей. Ми маємо забезпечити ефективність цих принципів.

Ми готові вислухати всі пропозиції, всі ідеї. Я прошу вас бути активними і я пишаюся, що всі частини світу, всі континенти представлені тут на цьому саміті миру. Ми змогли уникнути одного з найжахливіших моментів – це поділ світу.

Усі сили у світі мають подумати над тим, як завершити цю війну… Путін має змінити свій ультиматум на те, яким буде рішення більшості, яка хоче тільки миру.

Також я хочу сказати, що Росії тут немає. Чому? Тому що якби Росія була зацікавлена в мирі, не було б війни.

Ми маємо разом вирішити, що означає справедливий мир і як його можна досягти, щоб це був тривалий і стійкий мир. Тому основа для нас – це Статут ООН.

Ми повинні всі обговорити ці питання… потім це буде передано представникам Росії і на другому саміті ми дійсно можемо говорити про закінчення війни.

Із виступу віцепрезидентки США Камали Гарріс:

Агресія Росії – це не тільки напад на життя і свободу українців, це не тільки напад на глобальні поставки продовольства та енергії, російська агресія також є атакою на міжнародні правила і норми, на принципи, записані в Статуті ООН.

Росія є постійним членом Радбезу ООН, і незважаючи на це, Росія вже два з половиною роки безсоромно порушує принципи цієї організації. І якщо світ не в змозі відповісти, коли агресор нападає на сусіда, тоді й інші агресори, безсумнівно, будуть більш сміливими.

Давайте всі спільно візьмемо на себе зобов’язання, щоб невинні діти, яких було вивезено до Росії, могли повернутися до себе додому.

Учора Путін вніс пропозицію, однак, слід сказати правду, він не закликає до ведення переговорів. Він закликає до того, щоб здатися.

З виступу президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн:

Ми зібралися, щоб допомогти завершити цю жорстоку, несправедливу війну, цей конфлікт, який стрясає життя мільйонів. Відлуння російської військової агресії чути в усьому світі. Різко зросли ціни на енергоносії, продовольство, і це також попередження для всього світу.

Ми повинні підтвердити принципи Статуту ООН… Ми повинні підтримати мир, який відновить суверенітет і територіальну цілісність України, а також підтвердить непорушність усіх кордонів і суверенітет усіх народів.

З виступу канцлера Німеччини Олафа Шольца:

Росія не хоче, щоб Україна була незалежною країною і мала відносини з іншими країнами. Ми маємо боротися за те, щоб такої ситуації не було на європейському континенті.

Як припинити цю війну так, щоб ми досягли стійкого і тривалого миру? Ми повинні про це подумати сьогодні… Ми повинні мати якусь дорожню карту, планувати це. Тому що якщо ми будемо ґрунтуватися тільки на нових реаліях, ми просто будемо легалізовувати те, що робить Росія, і говоритимемо про ті сценарії, які є несправедливими, небезпечними і нестійкими ні для Європи, ні для міжнародної спільноти.

Необхідно залучити Росію до діалогу… Справжнього миру щодо України не можна досягти без Росії, але вона продовжує далі вести свою брутальну війну.

15-16 червня Швейцарія приймає Глобальний саміт миру, у якому бере участь понад сотня учасників. Росії й Китаю серед них немає.

Президентка Швейцарії перед самітом наголосила, що в певний момент у майбутньому Росія має бути включена у мирний процес, а міжнародна спільнота, на думку Віоли Амгерд, може «підготувати ґрунт для прямих переговорів між сторонами, що воюють».


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling