Економіка

ЄС погодив стелю цін на російську нафту

2 Грудня 2022 19:38
санкції, нафта

Країни ЄС домовилися ввести стелю у 60 доларів на закупівлі російської нафти після того, як Польща зняла свої заперечення проти рішення, спрямованого на скорочення доходів Кремля від продажу палива. Варшава вимагала запровадити нижчу стелю.

Рішення у суботу має затвердити Рада ЄС. Стеля поширюється тільки на нафту, що перевозиться морем.

“Польща погодилася на компроміс ЄС про введення стелі на російську нафту $60 за барель, що дозволить ЄС офіційно затвердити це рішення протягом вихідних”, – заявив постпред Польщі при ЄС Анджей Садось.

Журналіст Wall Street Journal Лоренс Норман повідомляє, що, за його даними, стелю вирішили переглядати кожні два місяці з метою, щоб вона завжди була мінімум на $5 за барель нижчим від тих розцінок, за які нафту продає Росія.

Російська влада заявляла, що не продаватиме нафту жодній країні, яка бере участь в обмеженнях, а Індія і Китай поки не говорили, що їх дотримуватимуться, зазначає FT.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров напередодні заявив, що Москву не цікавить, якими будуть обмеження на російську нафту, оскільки домовлятися з партнерами Росія буде безпосередньо.

Переговори мали завершитися ще минулого тижня, але зрештою провалилися. Польща та країни Балтії наполягали на зниженні стелі, у той час як Греція та Мальта, навпаки, виступали за те, щоб підняти її на понад 70 доларів.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling