Суспільство

The Telegraph: Україна та її “потьомкінська армія”

зброя
Фейкова гаубиця Д-20 (ліворуч), зроблена з фанери та пластику. Справжня веде вогонь по російських цілях на лінії фронту під Бахмутом / Фото AFP

Михайло Роман, 32-річний архітектор, який виготовляє муляжі зброї з фанери, металу і пластикових водостічних труб, каже, що в останні місяці працює понаднормово. Вдень він в основному проектує будинки, а вечорами використовує свої навички для створення потьомкінської армії, пише The Telegraph.

Михайло разом із групою добровольців будує макети ракетних установок і артилерійських знарядь у натуральну величину, щоб обдурити російську армію і змусити витрачати боєприпаси на знищення фальшивих цілей. Команда прагне зробити моделі якомога більш “реалістичними і дешевими”. У хід йде все, що валяється в майстерні: піноблоки, використані шини, дерев’яні обрізки, листовий метал і пластикові труби.

За останній рік команда створила понад 200 макетів протитанкових ракетних комплексів “Стугна” і два макети самохідної артилерійської установки Д-20, які були розгорнуті на всій лінії фронту: від Оріхового на півдні, до Донецька і Лиману на сході, а також Харкова і Сум на півночі.

Розробка першої фальшивої ракетної установки зайняла два місяці і коштувала близько 3 000-4 000 гривень (75-100 доларів). Відтоді Михайло налагодив процес виробництва, виготовляючи їх за лічені дні і знизивши ціну до 1 000 гривень (25 доларів).

Макети допомагають спрямовувати удари українських військових. “Коли російські солдати знищують макети, наші збройні сили можуть побачити їхні позиції й атакувати”, – каже Михайло.

Нещодавно він отримав замовлення на розробку складніших моделей, включно з макетом ракетної системи Patriot. Справжній ЗРК коштує близько 1 мільярда доларів, плюс ще близько 1 мільярда на програмне забезпечення і ракети.

Михайло Роман каже, що може виготовити підробку приблизно за 10 000 доларів. Він сподівається, що це приверне увагу Москви та її крилатих ракет “Іскандер” вартістю 3 мільйони доларів.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling