Політика

Сили оборони залишили Авдіївку

авдіївка
АКХЗ / Фото Getty Images

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у ніч на суботу повідомив про виведення українських сил з Авдіївки в Донецькій області. Росіянам вдалося оточити частину українських військ і перерізати останню велику трасу, якою здійснювалося постачання тих, хто оборонявся.

“Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася навколо Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, ухвалив рішення щодо виведення наших підрозділів із міста та переходу до оборони на більш вигідних рубежах”, – йдеться в заяві Сирського у Facebook.

Командувач угруповання “Таврія” Олександр Тарнавський заявив, що “особовий склад уже виведено” і українські військові “зайняли оборону на визначених рубежах”.

Третя штурмова бригада ЗСУ, яка перебувала також і на Авдіївському коксохімі, теж заявила про відхід.

“Відходимо на підготовлені позиції, щоб повернутися і завдати ще сильнішого удару. Дякую командуванню за зважене рішення. Бій триває”, – заявив командир бригади Андрій Білецький.

Російські війська багато раз намагалися захопити Авдіївку від самого початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Масштабний наступ на неї вівся з осені 2023-го.

Джерела, близькі до російської влади, повідомляли, що з Кремля надійшла вказівка за всяку ціну захопити це місто до березневих президентських виборів, щоб продемонструвати успіхи Володимира Путіна у війні проти України, яку він веде напередодні його переобрання.

Сили оборони України довго тримали оборону, наприкінці січня експерти заговорили про критичну ситуацію і необхідність виводити гарнізон, однак цього не сталося.

Авдіївка – невелике промислове місто поруч із Донецьком, захоплене проросійськими сепаратистами за підтримки російських військ майже 10 років тому – навесні 2014-го.

Усі ці роки Авдіївку утримували українські війська, які побудували там потужні оборонні укріплення. Незважаючи на близькість до лінії зіткнення сторін, до самого початку повномасштабної війни місто розвивалося й економічно зростало.

Російське вторгнення в лютому 2022 року все змінило. Зупинився місцевий завод, більшість жителів покинула місто, рятуючись від щоденних руйнівних бомбардувань.

Російська армія переконалася, що подолати потужні оборонні лінії наскоком не вдасться, і перейшла до знищення міста авіаційними ударами та штурмами піхоти.

До теперішнього моменту від міста мало що залишилося: внаслідок інтенсивних бомбардувань і бойових дій майже всі будівлі в місті або зруйновані вщент, або значно пошкоджені.

Для обох сторін Авдіївка мала важливе політичне і військове значення. Росія намагалася відсунути українські війська на безпечну відстань, щоб Донецьк не потрапляв під обстріли артилерії ЗСУ.

Для України Авдіївка важлива як великий залізничний вузол, потужний промисловий центр, а також як постійна потенційна загроза для Донецька.

За кілька кілометрів від неї проходить дорога, що з’єднує Донецьк, Горлівку і Луганськ. Якби її вдалося перерізати, це значно ускладнило б логістику російських військ.

10 жовтня російська армія почала потужний наступ на Авдіївку, намагаючись вибити українські сили.

За оцінками Києва, у наступі брали участь близько 40 тисяч російських солдатів, які атакували з південного і північного флангу, намагаючись обійти Авдіївку і взяти її в кільце.

За даними Генштабу, росіяни зазнали величезних втрат – тільки за перший місяць наступу близько 10 тисяч бійців.

За чотири місяці боїв біля Авдіївки росіянам вдалося просунутися на кілька кілометрів на півночі та на півдні. Вони захопили села Степове і Бердичі та наблизилися до місцевого коксохімічного заводу – одного з важливих опорних пунктів ЗСУ.

У січні російські війська зуміли увійти в місто і зав’язати вуличні бої. Наближалися вони і до головної дороги, якою йшли поставки українському гарнізону.

На початку лютого ситуація стала критичною для захисників міста, низка військових оглядачів заговорили про загрозу оточення. Але Київ не дав команду на відхід з Авдіївки і направив туди на підкріплення одні з найбільш досвідчених підрозділів.

Це повторювало ситуацію з Бахмутом, про що застерігали військові експерти. Станом на середину лютого безпечний коридор для виходу солдатів ЗСУ становив лише 4-5 кілометрів.

Незважаючи на великі втрати, Кремль досяг своїх цілей на цьому напрямку. Впала остання оборонна лінія ЗСУ, яка не змінювалася з 2014 року.

Наступною значущою метою російської армії може стати місто Селидове за 30 км на захід від Авдіївки або розташоване за 12 км на північний захід від Селидового місто Покровськ.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling