Техно

Путіну доповіли про прогрес щодо гіперзвуку після арешту дюжини вчених, які займалися темою

зброя, ракети, росія
Президент РАН Геннадій Красніков / Фото агентство "Москва"

Вчені Російської академії наук (РАН) досягли прогресу в галузі гіперзвукових технологій і вдосконалили методи виявлення безпілотників, заявив президент РАН Геннадій Красников главі держави Володимиру Путіну на засіданні Ради з науки та освіти.

Про це пише The Moscow Times.

“За півроку ми вже отримали суттєві результати, які пов’язані з виявленням безпілотних засобів з високою ймовірністю. <…> І в галузі нових двигунів як для гіперзвуку, так і для тактичних ракет, які стають більш ефективними”, – сказав Красніков.

Водночас він поскаржився, що наразі інститути не беруть держзавдання “за цілою низкою перспективних напрямів” і взагалі “не мають затвердженої довгострокової програми наукових досліджень”. “Відповідно, немає моніторингу її виконання. На жаль, сьогодні ми бачимо, що науковий профіль інститутів розмитий, і навіть назви інститутів, у які було закладено їхню спеціалізацію, уже часто не збігаються з тематикою, якою вони займаються. <…> У нас є порожнечі, де немає фактично держзавдань”, – визнав Красніков.

За його словами, вирішувати цю проблему будуть тематичні відділення РАН, які спільно з відомствами і з науковими радами затвердять довгострокову програму наукових досліджень по кожному інституту до листопада цього року. Якщо з’ясується, що занадто багато установ займаються однією і тією самою тематикою, їм запропонують змінити напрямок, вибравши держзавдання з банку затребуваних досліджень.

“Коли сформована правильна програма, коли є кваліфікований замовник, робота йде більш ефективно, тому що наукові колективи починають чітко розуміти, які перед ними стоять завдання”, – пояснив Красніков.

Заява президента РАН прозвучала на тлі триваючої “зачистки” вчених, які займалися розробками і дослідженнями в галузі гіперзвукових технологій. 21 травня отримав 14 років колонії суворого режиму Анатолій Маслов – у минулому головний науковий співробітник Інституту теоретичної і прикладної механіки (ІТПМ) Сибірського відділення РАН. Його звинуватили в передачі даних Китаю і засудили за статтею про держзраду.

Маслов разом зі своїм колегою, директором ІТПМ Олександром Шиплюком, ще 2012 року представив на науковому семінарі у Франції експериментальний дизайн гіперзвукових ракет, а через чотири роки опублікував відповідну роботу. Шиплюк також був затриманий за аналогічним обвинуваченням.

Співробітники ІТПМ Сибірського відділення РАН публікували відкритий лист із закликом врятувати “від краху, що насувається” російську аеродинамічну науку. “Матеріали наших колег неодноразово перевіряла експертна комісія нашої організації на предмет наявності в них відомостей обмеженого доступу, і таких відомостей у них виявлено не було”, – зазначалося в листі.

Загалом за останні 6 років у Росії заарештували щонайменше 12 учених, які займалися вивченням фізичних процесів за гіперзвукових швидкостей. Усіх їх звинуватили в державній зраді. Крім ІТПМ Сибірського відділення РАН силовики влаштували рейди в підмосковних Центральному науково-дослідному інституті машинобудування (ЦНДІмаш) і Центральному аерогідродинамічному інституті імені професора Жуковського (ЦАГІ).

У приватних бесідах співробітники ФСБ зізнавалися, що арешти за звинуваченнями у продажу секретної інформації про російську гіперзвукову зброю відбуваються “за високим бажанням”, розповідав адвокат Євген Смирнов із “Першого відділу”, який захищав у судах фігурантів справ про держзраду, зокрема вчених. За його словами, слідчі прямо говорили, що доповідають Путіну про кожну таку справу щодо вчених.

Мета роботи ФСБ – продемонструвати, що за таємницями про російські ракети полюють шпигуни, зазначав Смирнов: “Потішити его, показати, що російські ракети – найкращі і їх намагаються вкрасти”.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling