Політика

Зеленський та Макрон разом вирушать до Брюсселя на саміт ЄС

9 Лютого 2023 09:39
зеленський

Президент України Володимир Зеленський вирушить на саміт ЄС у Брюсселі разом із французьким колегою Еммануелем Макроном у четвер, 9 лютого.

Про це заявили в Єлисейському палаці, повідомляє Reuters.

Очікується, що Зеленський зустрінеться з усіма 27 лідерами Євросоюзу й виступить у Європарламенті на спеціальній сесії. Він закличе європейських лідерів прискорити постачання Україні зброї й «не створювати зайвих перешкод на шляху до членства в ЄС», пише The Guardian. Зокрема, повторить заклик дозволити Києву розпочати цьогоріч переговори про членство в блоці.

Неназваний український чиновник розповів газеті, що Зеленський їде до Брюсселя, щоб «досягти результатів», а союзники України «повинні пришвидшитися цього й наступного місяців [у військових поставках], бо наступні два місяці будуть вирішальними».

За словами співрозмовника The Guardian, президент України хоче отримати далекобійну артилерію, обіцяні танки, винищувачі та «боєприпаси, боєприпаси, боєприпаси…», оскільки в ЗСУ закінчуються снаряди радянського зразка, і для подальшої боротьби потрібні західні аналоги.

«Якби у нас все це вже було, ми могли б почати контрнаступ», — наголосив він.

Ще одним пріоритетом Зеленського газета називає отримання підтримки з боку ЄС мирного плану з десяти пунктів президента. Зі свого боку, європейські лідери мають підтримати «саміт формули миру», ідеться у підсумковому проєкті саміту.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling