Лонгріди

NYT: Чи буде допомога Байдена Україні достатньо швидкою та тривалою?

війна, сша
Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський / Фото: The New York Times

Упродовж 27 місяців війни президент США Джо Байден послідовно чинив опір тиску з метою прийняти Україну до НАТО, переконаний, що це може призвести до того, що американські війська будуть змушені вступити в прямий бій із РФ.

Тому напередодні він запропонував альтернативні кроки, покликані продемонструвати президенту Путіну, що США та їхні союзники не мають наміру залишати Україну саму, пише The New York Times.

Володимир Зеленський тепло подякував Байдену, незважаючи на те, що безпекова угода і кредит були далеко не тим, чого він хотів у цей серйозний момент протистояння.

Але ще більше занепокоєння у лідера України і всієї Європи викликає те, що самі угоди можуть не пережити підсумків американських і європейських виборів.

Договір про безпеку, що ґрунтується на аналогічних десятирічних зобов’язаннях перед Ізраїлем, не містить жодної інформації про фінансування – тільки американське зобов’язання працювати з Конгресом, щоб забезпечити фінансування. Це, швидше за все, означає ще одну запеклу боротьбу на Капітолійському пагорбі.

Також занепокоєння Зеленського викликає те, що Байден, можливо, перебуває на своєму останньому саміті G7. А дрібним шрифтом в угоді про безпеку, яку вони підписали, є такий пункт: “Будь-яка зі сторін може припинити дію цієї угоди, надіславши письмове повідомлення дипломатичними каналами”, яке “набуде чинності через 6 місяців”.

Це саме та лазівка, якою скористався Дональд Трамп в іранській ядерній угоді, від якої він відмовився 2018 року.

“Це угода, яка дійсно фіксує момент… З одного боку, це корисний крок для встановлення довгострокових відносин з Україною. З іншого, це дуже мало для того, чого українці дійсно хочуть – реального членства в НАТО, яке, на відміну від папірця, важко відкликати”, – сказав директор проєкту “Транснаціональні загрози” в американському Центрі стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) Сет Джонс. 

Кредит у розмірі 50 мільярдів доларів, якщо його нададуть цього року, майбутньому президенту буде складніше скасувати, і гроші прийдуть якраз вчасно.

Але кредит – це гонка з часом і потенціалом Росії. Перші два роки війни вважалося, що час на боці України, що Путіну доведеться відступити, якщо протистояння затягнеться. Тепер ніхто так не думає.

Попри всі розмови, що підтримка триватиме “стільки, скільки буде потрібно”, було мало обговорень, як може виглядати реалістичний фінал.

У новій безпековій угоді йдеться про “справедливий і міцний мир”, але не визначено, що це означає. І що станеться, якщо справедливий мир виявиться в протиріччі з міцним.

Путін, схоже, має напрочуд високу терпимість до болю – або, принаймні, до страждань своїх солдатів. У травні в середньому щодня гинули або отримували поранення понад 1000 російських солдатів, повідомили напередодні високопоставлені військові чиновники НАТО. Армія України стає сильнішою, оскільки військова допомога нарешті надходить на поле бою.

Один із західних військових чиновників заявив, що наступ Росії на Харків “завершився” і в найближчому майбутньому не триватиме, і що українські удари по артилерійських базах на території Росії почали послаблювати її атаки.

Однак високопоставлений представник НАТО, який представив свою оцінку на брифінгу, сказав, що найближчими тижнями очікується “доволі значний натиск” з боку Росії і що вона дуже хотіла б затьмарити святкування 75-річчя НАТО у Вашингтоні наступного місяця.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling