Лонгріди

NYT: бої біля Куп’янська ставлять Україну і Росію перед стратегічною дилемою

війна

Російські війська тиснуть на Куп’янському напрямку, що спричинило посилення закликів до цивільного населення евакуюватись. Це відображає важкий вибір, який мають зробити обидві сторони щодо того, куди направляти підкріплення вздовж фронту, який простягається на сотні кілометрів.

Куп’янськ вже кілька місяців піддається регулярним артилерійським обстрілам з боку Росії, а у вівторок 45-річний мирний житель загинув під час обстрілу м’ясокомбінату, де він працював охоронцем.

“Російські військові взяли під приціл Куп’янськ, і без того розбитий і майже безлюдний, сподіваючись змусити Україну захищати місто, відволікаючи солдатів від власного контрнаступу на півдні і південному сході. Українське командування, у свою чергу, сподівається, що повільні успіхи, яких вони досягають у цьому контрнаступі, змусять росіян передислокувати сили з Куп’янська на південь”, – пише New York Times.

Українські чиновники місяцями говорили про те, що цивільне населення має залишити цей район, і на початку серпня вони оголосили про обов’язкову евакуацію 11 тисяч людей.  Але більшість з цих мешканців, схоже, проігнорували заклик. За словами голови обласної військово-цивільної адміністрації Олега Синєгубова, виїхали лише близько 1 400 осіб, з яких 343 – діти.

Куп’янськ потрапив до рук московських військ невдовзі після вторгнення в лютому 2022 року, і вони використовували його як логістичний вузол, поки у вересні минулого року українська армія не повернула місто собі. Відтоді сили Росії обстрілюють Куп’янськ з артилерії, не даючи можливості повернутися до нормального життя.

Багато мешканців втекли від вторгнення минулого року. Деякі з них повернулися, щоб застати своє житло в руїнах. Як і в довгих кровопролитних боях за контроль над Маріуполем і Бахмутом, російські війська продемонстрували свою готовність зрівняти місто з землею, щоб захопити його.

Проте деякі з тих, хто залишився в Куп’янську, кажуть, що не хочуть залишати домівки, в яких прожили все життя. Багато з них – люди похилого віку, мають слабке здоров’я і побоюються економічної незахищеності в разі переїзду.

“Я не знаю, що буду робити, якщо мене евакуюють. Тут у нас невеликий будинок, невеликий город. У нас тут щось є”, – каже 63-річний Олександр Шаповал, який живе в районі на заході Куп’янська, який відносно не постраждав від обстрілів.

Українець також розповів журналістам, що страждає від проблем із серцем і високого кров’яного тиску. За його словами, обстріли посилилися в останні тижні, “росіяни наступають”. Але він переконаний, що місто встоїть. Тож Шаповал залишається, щоб допомагати українським військовим, готуючи для них їжу і перучи їхній одяг.

Деякі західні чиновники кажуть, що Україна повинна сконцентрувати всі сили на південному контрнаступі. Але президент України Володимир Зеленський відкинув цю критику, заявивши, що українські війська не будуть відволікатися від оборони таких місць, як Куп’янськ.

Міністерство оборони Великої Британії повідомило в п’ятницю, що “існує реальна можливість того, що Росія збільшить інтенсивність своїх наступальних дій” на північному сході України. В Міноборони королівства додали, що російські сили, ймовірно, спробують просунутися на захід до річки Оскіл, яка протікає через Куп’янськ з півночі на південь. Тоді російські війська могли б використати річку як природний бар’єр проти подальших українських атак.

“Але нещодавні доповіді західних військових аналітиків свідчать про те, що може відбуватися протилежне: російські військові, можливо, перекидають сили зі сходу на південь, щоб зміцнити там свою оборону, що може послабити тиск на Куп’янськ”, – йдеться в статті.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling