Політика

ISW: Малоймовірно, що окупаційна влада зможе провести "референдуми" 11 вересня

27 Серпня 2022 08:04

Малоймовірно, що російська окупаційна влада успішно проведе фіктивні "референдуми" про приєднання захоплених українських територій до Росії на початку вересня – незважаючи на їх заяви про те, що підготовка йде повним ходом. Про це пишуть експерти американського Інституту Війна (ISW). Раніше російські ЗМІ, посилаючись на близькі до Кремля джерела, також повідомляли, що "референдуми" можуть не відбутися 11 вересня.

Напередодні представник головного управління розвідки міноборони України Вадим Скібіцький заявив, що окупаційна влада завершує підготовку до своїх "референдумів". За його даними, дату проведення ще не визначено.

"Наприклад, 11 вересня, коли вони мають єдиний день голосування в Російській Федерації. Це можуть бути й інші варіанти. Але військова розвідка України зараз чітко відстежує всі процеси, які там відбуваються. На сьогодні ми можемо з упевненістю сказати, що створено відповідні виборчі штаби, оперативні штаби, складено списки виборців, створено виборчі комісії. Тобто всі процеси, які стосуються підготовки до "референдуму", майже завершено", – розповів Скибицький.

Проросійська влада в Запорізькій області оголосила, що вже провела перевірку виборчих дільниць, проаналізувала списки виборців і відібрала людей для роботи у виборчих комісіях.

Однак малоймовірно, що окупаційна влада зможе провести "референдуми" 11 вересня через тертя всередині окупаційних адміністрацій і партизанські напади, вважають експерти ISW.

Радник голови захопленої Херсонської області Сергій Хлань заявив у п'ятницю, що окупаційна адміністрація важко знаходить людей, які відповідають за підготовку до "референдуму" – ймовірно, через відсутність бажаючих серед місцевих жителів і низький рівень довіри населення, пишуть експерти в щоденному зведенні ISW. Хлан припустив, що президент Росії Володимир Путін міг дати вказівку не відправляти управлінців із Росії для проведення "референдумів", щоб процес виглядав як ініціатива широких мас із місцевою підтримкою.

Раніше українські джерела повідомляли, що напади партизанів, що почастішали, перешкоджають підготовці до "референдуму", зазначають автори звіту. Вони доходять висновку, що хоча російська влада гіпотетично може насильно анексувати українські території в будь-який час, навряд чи вони зроблять це без проведення постановочних "волевиявлень": "Усі індикатори, що спостерігаються, вказують на те, що російська влада прагне створити видимість місцевої підтримки та участі, перш ніж проводити "референдуми", щоб подати їх як ініціативи, що широко підтримуються, але стикаються з постійними невдачами".


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling