Політика

СБУ звинуватила Кадирова та двох його соратників у військових злочинах

26 Серпня 2022 16:01

Служба безпеки України звинуватила у військових злочинах голову Чечні Рамзана Кадирова та двох його підлеглих – Данила Мартинова, заступника начальника управління Росгвардії по Чечні, та Хусейна Межидова, командира 249 тактичної групи окремого моторизованого батальйону "Південь" Росгвардії.

У заяві, опублікованій СБУ, сказано, що Мартинов 5 березня особисто керував захопленням Бородянського психоневрологічного інтернату. "За його наказом майже 500 осіб [були] взяті до заручників, у тому числі понад сто лежачих хворих", "підходи до будівлі заміновані, а сам інтернат перетворено на вогневу позицію окупантів", заявляє українська спецслужба.

Хусейна Межидова звинувачують у захопленні у заручники та утриманні у підвалах багатоповерхівок з 25 лютого по 13 березня майже двохсот мешканців Гостомелю. Серед постраждалих були жінки, люди похилого віку та діти. Полонених, які не витримали нелюдських умов утримання та померли, "поховали" одразу біля будинку, сказано у заяві відомства.

СБУ пише, що Рамзан Кадиров у лютому-березні 2022 року особисто керував розробкою та плануванням окремих дій цих підрозділів, віддавав накази, заслуховував зведення та звіти.

СБУ звинуватило Кадирова за трьома статтями Кримінального кодексу України: планування та розв'язання агресивної війни; вчинення умисних дій з метою зміни кордонів України, які призвели до загибелі людей, а також виправдання збройної агресії Російської Федерації.

Межидова та Мартинова звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни.

Як повідомляють російські новинні агенції, Кадиров прокоментував звинувачення з боку СБУ голосовим повідомленням у своєму телеграм-каналі. "Визначте місце, куди нам прийти. Ми із задоволенням приїдемо і розберемося, хто злочинець, хто терорист", – сказав він.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling