Політика

Блінкен пояснив, чому не хоче визнавати Росію спонсором тероризму

30 Липня 2022 10:27

Як пише газета New York Times, держсекретар США Ентоні Блінкен не готовий ухвалити рішення про визнання Росії державою-спонсором тероризму, незважаючи на вимогу Конгресу.

За інформацією видання Блінкен побоюється, що визнання Росії спонсором тероризму змусить його ввести санкції проти деяких інших країн-союзників США, які підтримують ділові відносини з Росією.

Крім того, каже він, підтримувати дипломатичні зв'язки із Росією навіть на нинішньому мінімальному рівні стане проблематично.

"Ціна, яку ми та інші країни змусили платити Росію, дорівнює тій, яка була б внаслідок визнання Росії країною-спонсором тероризму. Тобто практичні наслідки того, що ми вже робимо, ті ж самі", – заявив Ентоні Блінкен під час прес -конференції у четвер.

Цього тижня американський Сенат одноголосно ухвалив резолюцію, що закликає Держдепартамент визнати Росію державою-спонсором тероризму за кампанію терору проти цивільних осіб під час Другої чеченської війни, підтримку сепаратистів на Донбасі з 2014 року, удари і утиски мирних жителів і цивільних об'єктів у Сирії, Грузії та Україні, результатом чого стала загибель багатьох людей.

Формально резолюція Сенату є лише рекомендацією. Право виносити рішення з цього питання належить державному секретареві.

Однак напередодні до Палати представників було внесено законопроект, що у разі його прийняття зобов'яже адміністрацію Байдена визнати Росію країною-спонсором тероризму. Як зазначають спостерігачі, вимогу визнати Росію посібником тероризму підтримують представники обох партій, проте досі воно наштовхувалося на протидію з боку адміністрації.

Минулого тижня речниця Палати представників Ненсі Пелосі попередила держсекретаря Блінкена, що якщо він не оголосить Росію державою-спонсором тероризму, це зробить Конгрес.

На даний момент у списку спонсорів тероризму є чотири країни: Північна Корея, Сирія, Куба та Іран.

Це рішення спричинить запровадження нових санкцій як проти Кремля, так і проти країн, які продовжують вести бізнес із Росією.

Воно також дозволить громадянам подавати позови проти російського уряду в американських судах та отримувати компенсацію за рахунок заарештованих російських державних активів.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling