Техно

Телескоп James Webb знайшов найдавнішу галактику

22 Липня 2022 11:59

Щойно розпочавши роботу, новий космічний телескоп оновив рекорд спостереження найдавніших галактик і виявив одну з них, яка існувала вже через 300 мільйонів років після Великого вибуху.

Довгий час пальму першості утримував телескоп Hubble. У 2016 році він відкрив галактику GN-z11 , яка з'явилася трохи більше 400 мільйонів років після народження нашого Всесвіту. Однак новітня космічна обсерваторія James Webb здатна зазирнути ще далі і вже готова побити цей рекорд, одразу на сотню мільйонів років. Про нову знахідку вчені з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики розповідають у статті , викладеній у бібліотеці препринтів arXiv.

У своїй публікації Рохан Наїду та його колеги повідомили про виявлення пари найдавніших галактик GLASS-z11 та GLASS-z13. Поки що йдеться лише про кандидатів, відстані до яких потрібно підтвердити додатковим аналізом. Проте вказівки досить надійні, і вчені впевнено говорять про них як про одних із найдавніших галактик, які нам доводилося бачити. А GLASS-z13 можна назвати найдавнішою: її червоне зміщення (z) сягає 13, тобто вона існувала вже 13,5 мільярда років тому — через якісь 300 мільйонів років після Великого вибуху.

Спостереження за ними вели за допомогою інфрачервоної камери NIRcam, що працює на борту космічного телескопа, в рамках першого значного огляду неба. Отримані знімки вийшли в рамках раннього релізу наукової програми GLASS, і саме на них Наїду із співавторами помітили GLASS-z11 та GLASS-z13. Порівняно з нашим масивним і складно структурованим Чумацьким Шляхом обидві вони справді виглядають як минуле покоління. Наша Галактика налічує близько 100 тисяч світлових років у діаметрі, тоді як GLASS-z11 – всього 2300, а GLASS-z13 – 1600 світлових років.

Поки що автори знахідки планують нові спостереження для підтвердження своїх висновків та більш детального вивчення GLASS-z13. Саме її існування ставить багато нових питань. Маса галактики попередньо оцінюється в мільярд мас Сонця, і хоча це не так багато в порівнянні з тим же Чумацьким Шляхом, ми ще повинні зрозуміти, як вона сформувалася і виросла до цих розмірів за лічені сотні мільйонів років, коли у Всесвіті лише запалювалися перші зірки.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling