Суспільство

Як опалюватимуть напівзруйновані будинки Харкова

18 Липня 2022 13:08

Опалювальний сезон у Харкові розпочнеться 15 жовтня. В деяких будинках до опалення підключатимуть окремі під’їзди, які не зазнали значних руйнувань.

Загалом у Харкові на сьогодні близько 500 будинків не підлягають відновленню, розповів у інтерв’ю Суспільному Харківський міський голова Ігор Терехов.

"Якщо буде найменша можливість подати воду і тепло в окремі під’їзди — якщо вони збереглися, а інші зруйновані — ми будемо відсікати і вже відсікаємо ті під’їзди від водо- і теплопостачання, і будемо запускати ті під’їзди, які не зруйновані й в яких є люди", — сказав Терехов.

До опалювального сезону, крім магістралей, готують і внутрішньобудинкові мережі. Потрапляють й у квартири, власники яких виїхали з міста.

"Ми вирішуємо це питання: телефонуємо людям, відкриваємо квартири, працюють "ведмежатники" разом з поліцією — складається акт. І наші служби заходять, роблять ремонт, замикають, опечатують… Це все — процеси, які тривають. У багатьох немає вікон, скла. І нам теж доводиться це робити. Десь з автовишок, десь працюють альпіністи. Відновлювальні роботи, перевірки. Де треба — ми міняємо вікна, скло, закриваємо ДСП", — говорить Терехов.

У Харкові, за словами мера, замінили близько 80 км магістральних трубопроводів.

"Загалом у нас в планах — 200 км. Торік ми замінили близько 100 км. Чому так? Тому що дуже багато доводиться замінювати там, де прилетіли снаряди, бомби. Дуже багато замін ми сьогодні робимо. Якщо проїдете містом — побачите, що всі комунальні служби працюють. Питання з котельнями. Тому що деякі котельні зруйновані також. І ми їх відновлюємо, відновлюємо котли", — каже Терехов.

За його словами, рівень оплат за комунальні послуги залишається низьким.

"У нас був дуже серйозний період, коли людям не було чим сплачувати за тепло, у них не було грошей. Багато людей були у стресі, у шоковому стані. Я сказав: ми не стягуватимемо плату. І, дійсно, за тепло ми не нарахували жодної копійки платежів. За воду також не виставляли рахунки. З першого числа ми почали нараховувати… Чому? Тому, що жодного бюджету не вистачить, щоби охопити все місто. А вивіз сміття — ми виставили рахунки. За старими тарифами. За воду ми також виставили рахунки, і також за старими тарифами", — говорить міський голова.

Місто ініціюватиме списання заборгованості перед постачальниками. У разі позитивного рішення, борги спишуть і споживачам: "Якщо спишуть нам — звісно, і ми не виставлятимемо".


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling