Політика

МАГАТЕ сподівається до кінця року створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС

2 Грудня 2022 19:59
заес

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що сподівається до кінця року досягти домовленості з Росією та Україною щодо захисту Запорізької АЕС.

“Моє завдання – знайти рішення якнайшвидше. Сподіваюся, до кінця року”, – сказав Гроссі в інтерв’ю італійській газеті La Repubblica.

“Я знаю, що Путін стежить за процесом, не виключаю ще одну зустріч із ним найближчим часом – і з президентом України Зеленським”, – додав він.

Гроссі намагається домогтися створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС, яка неодноразово зазнавала обстрілів.

За його словами, обидві сторони вже вже домовилися про те, щоб не обстрілювати територію АЕС і не вести обстріли з її території.

“Росія не проти угоди та принципу захисту заводу”, – стверджує Рафаель Гроссі.

“Виведення озброєнь із заводу – це те, чого, зі зрозумілих причин, вимагають українці. І це в будь-якому випадку буде частиною загальної угоди”, – додав глава МАГАТЕ.

Як заявив Гроссі, завдання МАГАТЕ – не допустити інциденту на Запорізькій АЕС, а не прагнути створити військову ситуацію, вигідну тій чи іншій стороні.

Запорізька АЕС – найбільша атомна станція в Європі, має шість енергоблоків ВВЕР-1000. З 28 лютого 2022 року ЗАЕС перебуває під контролем російської армії.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

Хочете першими дізнаватися про головні події в Україні - підписуйтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling