Політика

МАГАТЕ надавало підтримку іранським дослідникам у галузі ядерної енергетики, – Bild

МАГАТЕ роками фінансувало та підтримувало іранських дослідників у сфері ядерної енергетики та відправляло їх на навчання до РФ.

Про це з посиланням конфіденційні документи повідомляє Bild.

МАГАТЕ співпрацювало з Джавадом Карімі-Сабетом, який знаходиться у санкційному списку США з 2020 року та вважається одним із “натхненників” розробки іранської атомної бомби.

Зокрема, згідно з внутрішнім електронним листуванням, агентство заплатило йому за участь у зустрічі у Відні на початку 2022 року. Оскільки через санкції банківський переказ був неможливий, ученому виплатили гроші готівкою.

Після того, як у 2018 році Сполучені Штати вийшли із ядерної угоди з Іраном та посилили санкції проти Тегерану, Іран припинив дотримуватись правил й обмежив зовнішній контроль. Своєю чергою МАГАТЕ згодом запустило програми фінансування іранської ядерної науки.

Так, наприкінці 2019 року агентство сформулювало мету проєкту IRA2018001 у консультації з іранцями. 

“Діяльність буде направлена на підвищення кваліфікації та знань вчених та покращення апаратної та програмної інфраструктури, що буде сприяти покращенню роботи та використання дослідницьких реакторів”, – йдеться у повідомленні.

Такі реактори вважаються потенційним джерелом плутонію. А для створення ядерної бомби потрібен саме або збагачений на 90% уран, або плутоній.

Крім того, МАГАТЕ фінансувало численні програми навчання вчених із Тегерана в росії. Як пише Bild, відібрані експерти іноді тижнями перебували там “під крилом” російського “Росатому”.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling