Політика

ISW вважає заяви Путіна напередодні саміту “інформаційною операцією”

ISW
Путін йде на зустріч із керівництвом МЗС РФ / Фото ТАСС

Як зазначають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у своєму щоденному огляді, заяви Володимира Путіна напередодні Саміту миру в Швейцарії про нібито готовність Росії до перемовин на екстремальних умовах, рівносильних капітуляції України, покликані змістити акценти і заплутати цілі саміту.

Заяву Путіна аналітики називають інформаційною операцією і зазначають, що її можна вважати частково успішною: замість того, щоб дозволити учасникам саміту продовжити роботу за наміченою метою – заручитися міжнародною підтримкою України, на саміті обговорюють неучасть у ньому Росії.

Путін спеціально виклав свої вимоги до “мирних” переговорів в Україні за день до початку Глобального мирного саміту, щоб підірвати підтримку Заходом законних вимог України до Росії та відволікти увагу від завдання щодо досягнення міжнародного консенсусу стосовно того, як зробити так, щоб незаконна агресивна війна Росії не призвела до несправедливої перемоги Росії”…

Заявлені Путіним тези – анексія територій, демілітаризація і “денацифікація” (заміна нинішнього уряду на проросійських ставлеників) та відмова від членства в НАТО, – це ті самі вимоги, які він висунув перед початком війни 2022 року і послідовно повторював останні два роки, пишуть аналітики інституту.

На думку ISW, деякі західні офіційні особи розгледіли спробу Москви звести нанівець цілі саміту і зосередити дискусію на відсутності Росії. Віцепрезидент США Камала Гарріс заявила, що “мирна” пропозиція Путіна від 14 червня була не закликом до переговорів, а закликом “до капітуляції України”. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сказав, що Росію потрібно залучити до мирного процесу “на якомусь етапі”, хоча і визнав, що Путін не зацікавлений у переговорах наразі.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що “мир в Україні не може бути досягнутий без участі Росії”, але зазначив, що Росія відкинула всі колективні заклики до миру.

Заступник представника США з особливих політичних питань в Організації Об’єднаних Націй Роберт Вуд заявив, що рішення Росії скликати РБ ООН за день до саміту було спробою відволікти увагу міжнародного співтовариства від саміту і відволікти світ від війни Росії в Україні.

Кремль посилив інформаційні операції Росії з подальшої дискредитації Глобального саміту миру, зазначають аналітики ISW. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков розкритикував “неконструктивну” реакцію Заходу на ультиматум Путіна і заявив, що Кремль сподівається на проведення “більш конструктивного” мирного саміту в майбутньому.

ISW зазначає, що російські офіційні особи зазвичай симулюють інтерес до переговорів у критичні моменти війни, щоб вплинути на ухвалення рішень Заходом. Будь-які спроби Заходу примусити Україну до переговорів з Росією до того, як Москва відмовиться від своїх амбіцій в Україні, майже напевно не приведуть до міцного вирішення конфлікту і лише нададуть Путіну додатковий час для подальшої підготовки російської військової машини до майбутнього вторгнення, пишуть аналітики інституту.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling