Політика

FT: ЄС планує надати Україні 20 млрд євро допомоги в обхід Угорщини

Євросоюз, допомога

Європейський союз готує альтернативний план для надання Україні фінансової підтримки в розмірі 20 мільярдів євро, обійшовши вето прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Про це повідомляє Financial Times.

Відповідно до інформації, запропонований механізм може бути використаний у випадку невдачі подолання вето Орбана на запланованому саміті 1 лютого. Зазначається, що ця схема передбачатиме гарантії від держав-учасниць ЄС до європейського бюджету, що дозволить Європейській комісії залучати до 20 мільярдів євро на ринках капіталу для підтримки України. Конкретні терміни та остаточна сума будуть визначені згідно з потребами України.

Цей підхід схожий на механізм, що використовувався у 2020 році, коли Єврокомісія забезпечила фінансування у розмірі до 100 мільярдів євро для країн ЄС під час пандемії COVID-19.

Financial Times підкреслює важливість того, щоб цей варіант не вимагав гарантій від усіх 27 держав-членів ЄС, аби у складі основних учасників були країни з найвищими кредитними рейтингами. Це надало б змогу ЄС обійти вето Угорщини без необхідності отримання єдиноголосної підтримки.

Деяким країнам, зокрема Німеччині та Нідерландам, може знадобитися затвердження парламенту для надання національних гарантій. Очікується, що цей процес буде завершено вчасно, аби надати допомогу Україні до березня.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling